fbpx

Naturen er mirakuløs: hvorfor lugter den så godt, når det regner?

Duften af en ny bog. Friskbagt brød. Og den friske duft af regn. Hvorfor synes de fleste mennesker, at disse lugte er så fristende? Hvorfor dufter det så godt, når det regner?

Obstaja malo razlag, zakaj so nekateri nenavadni vonji za naše možgane tako prijetni. Še posebej, ko pada dež. In končno so ugotovili, na kakšen način se ta čudežna aroma proizvaja.

Prijeten, svež vonj je posledica organske spojine geosmin (katere ime je tudi izpeljano iz grških besed za “zemlja” in “vonj”), ki jo proizvajajo bakterije Streptomyces, ko umrejo. Človeški nos je občutljiv na geosmin in ga lahko zazna tudi v koncentracijah, ki so nizke (pet delcev na milijardo).

Zakaj je vonj dežja prijeten?
Zakaj je vonj dežja prijeten?

Leta 2017 je skupina strojnih inženirjev z uporabo visokohitrostnih kamer in fluorescenčnega barvila snemala kapljice vode, ki so padale na različne vrste tal, derfor regndråber. Ko so kapljice dežja tolkle v tla s pravo hitrostjo, so se zračni mehurčki ujeli pod njimi. Med potovanjem mehurčkov na površino, so ti v zrak iztisnili več sto manjših kapljic, ki vsebujejo geosmin in bakterije. Bakterije preživijo v majhni kapljici približno uro, nato potujejo naprej z vetrom.

Včasih so tovrstne bakterije, ki jih kapljice prenašajo v zraku, lahko škodljive zaradi številnih prenašanja virusnih in potencialno smrtnih bolezni (npr. melioidoza, ki se širi med deževno sezono v jugovzhodni Aziji in severni Avstraliji), kar med drugim pojasnjuje tudi povezavo med dežjem in številnimi boleznimi, ki se prenesejo s potovanjem kapljic po zraku.

Mere information

Mere information:
nature.com

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.