fbpx

Se udløbsdatoen: 5 typer mad, der aldrig bør indtages efter datoen er gået

Foto: envato

Har du nogle udløbne fødevarer i køleskabet? Tjek om de stadig er sunde at spise.

To so živila, ki jih ni več dobro uživati, če jim je pretekel rok trajanja. Veliko živil je namreč še vedno užitnih, tudi po preteku roka, nekatera med njimi pa lahko postanejo nevarna.

Bladgrøntsager

Če kupujete zapakiran motovilec, rukolo ali drugo zeleno listnato zelenjavo, se držite roka uporabe. Med tovrstno zelenjavo se namreč lahko razvijejo bakterije kot je E. coli. Čeprav na pakiranju piše, da je zelenjava predhodno oprana, jo je za vsak primer zato priporočljivo oprati.

Foto: Pixabay

Namazi

Namazi so lahko zelo nevarni, če jih uživamo po preteku roka trajanja. Pogosto uporabljamo isti nož za mazanje različnih živil, kar lahko privede do kontaminacije in razvoja škodljivih bakterij. Zato je pomembno, da namaze porabimo v času njihovega roka trajanja in pazimo na higieno pri uporabi.

Solate s krompirjem, mesom, ribami

Solate, ki vsebujejo krompir, meso ali ribe, so še posebej občutljive. Na primer, domača solata iz tune, če je takoj po pripravi shranjena v hladilniku, lahko zdrži tri do pet dni, preden se začne kvariti. Pomembno je, da takšna živila ne pustimo na sobni temperaturi več kot dve uri, saj to omogoči hitro rast bakterij.

Foto: Unsplash/Giorgio Trovato

Sveži sokovi

Sveže, neobdelane sokove je najbolje popiti čim prej po nakupu. Za razliko od predelanih sokov, ki so pasterizirani za uničenje škodljivih bakterij in imajo posledično daljši rok trajanja, naravni sokovi hitro postanejo prostor za bakterije. Nekateri hladno stiskani sokovi lahko zaprti trajajo do 30 dni, običajno pa jih je treba porabiti v štirih dneh.

Meso in ribe

S svežim mesom in ribami moramo biti še posebej previdni. Če kupljenega mesa ne boste pripravili v enem ali dveh dneh po nakupu, ga je najbolje takoj zamrzniti. Svežo ribo je priporočljivo hraniti v hladilniku samo en dan, piščanca in purana do dva dni, svinjino in govedino pa od tri do pet dni. Kuhano ali pečeno meso je najbolje porabiti v treh dneh.

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.