fbpx

Opskrift: Hyldebærsyltetøj fra hyldeblomster

Bezgova marmelada iz bezgovih cvetov

Vi har allerede lært at tilberede hyldebærsirup og stegte hyldeblomster, før vi savner hyldeblomsterne, og vi har taget opskriften på hyldebærsyltetøj lavet af hyldeblomster til sig. Vi kan møde dette stort set overalt, men vi indser sjældent, at vi med et par dusin blomster kan få en forfriskende drink hele sommeren, og med et par blomster kan vi få et lækkert måltid inklusive morgenmad, hvilket er hyldebærs skyld marmelade lavet af hyldeblomster.

Hyldesyltetøj fra hyldeblomster je omamno dišeč žele, ki ga pripravimo iz manj kot desetih bezgovih cvetov in ga lahko uporabimo kot namaz za kruh ali palačinke. Bezeg je pogosto spregledana rastlina, ki jo lahko uporabimo v celoti, od poganjkov do jagod. Trenutno bezeg cveti, kar je treba izkoristiti.

Hitro po bezgove cvetove preden odcvetijo!
Hitro po bezgove cvetove preden odcvetijo!

Hyldebærsirup smo že obdelali, ocvrte bezgove cvetove tudi, zdaj pa je čas, da si pogledamo še, kako iz bezgovih cvetov pripraviti bezgovo marmelado.

LÆS MERE: Opskrift: stegte hyldeblomster

Bezeg ima poleg odličnega okusa tudi številne medicinske egenskaber, zato ni razloga, da ga ne bi uporabili v kulinariki. In brez skrbi; če ste zamudili cvetenje bezga, še ne vrzite puške v koruzo. Na višjih lega cveti teden do dva kasneje kot v nižinah.

Recept za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:

Sestavine za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:

  • 8 til 10 hyldeblomster
  • 1 citron
  • 600 g sukker
  • 1 pose selleri
Bezgova marmelada za osvežujoč zajtrk.
Bezgova marmelada za osvežujoč zajtrk.

Postopek priprave bezgove marmelade iz bezgovih cvetov:
Najprej blago otresemo in očistimo bezgove cvetove (jih ne umivamo!), ki smo jih nabrali v suhem, sončnem vremenu proč od smoga. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode gresta dve žlici kisa ali limoninega soka). Limono ožamemo, da dobimo sok. Pred vlaganjem marmelade v kozarčke za vlaganje le-te za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Pritresemo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes s površine odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem. Pa dober tek!

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.