Valmuer, hvem kan modstå dem, når vi passerer et bageri, og de griner af os bag glasset og inviterer os med deres berusende lugt som sirener? Tilbered bløde og duftende valmuer lige derhjemme, og du behøver ikke længere at gå til bageren!
Imate radi makovke? Le kdo ne mara tega dišečega pekovskega peciva, zaradi katerega tako radi zavijemo v pekarno. Pa ste vedeli, da lahko prav tako okusne, mehke in dišeče makovke pripravite tudi sami doma? Za vas imamo enkel opskrift, ki bo ”pozlatil” naše besede.
Recept za domače makovke:
Sestavine za domače makovke:
- 0,5 kg moke
- 2 æg
- polovico kocke kvasa
- 2 spsk sukker
- 1 čajna žlico soli
- 300 ml mælk
- 30 g smør
- mak (namesto maka lahko uporabimo kateri drug posip- sezam, mandlje, orehe,…)
LÆS MERE: Opskrift: Saftig marmorkage
Postopek priprave domačih makovk:
Sprva naredimo kvasec. V skodelico nadrobimo kvas, posujemo žlico sladkorja, zalijemo z decilitrom mleka, premešamo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati okoli 10 minut, da začne vzhajati. Medtem ko kvas raste, v skledo presejemo moko (zaradi tega bodo makovke bolj puhaste) in na sredino naredimo jamico. Po robu posujemo sol in preostali sladkor. Na sredino vlijemo kvasec, jajce, mlačno mleko in stopljeno maslo. Postopno primešamo moko in zamesimo testo. Tega temeljito pregnetemo, da se vse sestavine povežejo in postane prožno ter gladko. Prestavimo ga v pomokano skledo, prekrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati nekje okoli ene ure. Nato ga še enkrat pregnetemo in razvaljamo v pravokotnik na centimeter debeline. Pravokotnike razrežemo na manjše kvadratke in jih zavijemo v štručko. Te pomočimo v razžvrkljano jajce in jih, kot se pujs v blatu, povaljamo v maku. Polagamo jih na peki papir in pustimo stati še tričetrt ure preden jih postavimo v pečico ogreto na 170 stopinj Celzija. Pečemo jih 30 minut. Pa dober tek!