Kan du lide oliven? Hvad med salte snacks? Så har vi en god opskrift til dig, der slår to fluer med ét smæk. November er tidspunktet for olivenhøst (årets sidste høst), hvilket betyder, at der vil være en overflod af friske oliven. Hvis du ikke planlægger at sylte dem, er her et velsmagende og sundt alternativ: ristede oliven som en velsmagende snack.
Je kdo omenil oliven? Prišel je čas obiranja oliv in poplavo svežih oliv na trgu je treba izkoristiti. Na primer za vlaganje, a mi vam tokrat ponujamo alternativo. Pečene olive kot slan prigrizek ali dodatek k številnim jedem. Če izberete napete, nepoškodovane in brez pegic, ne morete zgrešiti!
LÆS MERE: Opskrift: den sundeste pizza i verden = blomkålspizza!
Sestavine za pečene olive v olivnem olju:
- 1 kg svežih črnih oliv
- ekstra jomfru oliven olie
- 2 liter vand
- 100 g morske soli
- 1–2 žlici morske soli
- rožmarin (po okusu)
- pomarančna lupinica (po okusu)
- čili (po okusu)
Predpriprava pečenih oliv v olivnem olju:
Olivam odstranimo peclje, jih dobro operemo, odcedimo in posušimo s kuhinjsko krpo. Medtem v loncu zavremo vodo s 100 grami soli in damo pečico greti na 180 stopinj. Olive stresemo v krop, še enkrat zavremo in odstavimo z ognja/plošče, olive pa pustimo v ”kropni kopeli” še 10 minut. Medtem pekač obložimo s papirjem za peko in vanj stresemo dobro odcejene olive. Vse skupaj za 15–20 minut prestavimo v ogreto pečico. Ohladimo jih kar v pekaču.
Priprava pečenih oliv v olivnem olju kot slan prigrizek:
Olive ohladimo. Ohlajene posolimo z eno ali dvema žlicama soli in jih stresemo v kozarčke za vlaganje. Po želji vmešamo vršiček rožmarina, košček pomarančne lupine in čilija. Vse skupaj zalijemo z eno do dvema žlicama olivnega olja, neprodušno zapremo in dobro pretresemo. Pred uživanjem jih pustimo nekaj dni stati, medtem pa kozarček nekajkrat premešamo (hranimo jih lahko tudi več mesecev). Ko olive postrežemo, jih prelijemo z ekstra deviškim olivnim oljem, ponudimo pa jih kot prigrizek (k pršutu, siru, narezku, vinu …) ali kot dodatek k jedem (k pici, testeninam, ribam, solatam, kruhu …).