fbpx

Opskrift: Mousserende æggesnaps, denne must-have vinter følgesvend

Jajčni liker - recept

Æggesnaps er en obligatorisk følgesvend af vinteren. Hvorfor? Fordi det varmer dig, fordi det er sødt, fordi det fylder dig og fordi det lugter berusende. Det er en lækker alkoholisk drik fra vores bedstemødres kogebøger og en drink, der er et varemærke for hytter på italienske skisportssteder. Og lige så god, skummende og velduftende æggelikør kan du selv blande derhjemme; her er opskriften!

Æggelikør (znan tudi kot bombardino) je priljubljena alkoholna pijača, brez katere ni prave zime, podobno kot ni zime brez gløgg og kastanjer. Priljubljen je ob božiču, za novo leto in kadar si vzamemo premor med smučanjem v kakšni koči.

LÆS MERE: Najboljši recept za kuhano vino

Bliža se zima in nič ni boljši odgovor na mraz in sneg kot prav topel in mehek jajčni liker. Lahko je samostojna pijača ali pa ga uporabite namesto smetane v kavi.

Recept za penast jajčni liker

Sestavine za penast jajčni liker:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 æggeblommer
  • 5 skeer sukker
  • 1 dcl sladke smetane
  • 1 vaniljesukker
  • 1,5 dcl konjaka ali vinjaka (ali katerega drugega žganja)
  • 1 muškatni orešček
  • čokolada v prahu (za posip)
  • kanel

Priprava penastega jajčnega likerja
Z mešalnikom rumenjak in sladkor mešajte toliko časa, da nastane rahla penasta zmes. V drugi posodi združite sladko smetano, mleko in nekaj nastrganega muskatnød ter vse skupaj počasi segrejete, nato pa odstranite z ognja/indukcijske plošče. Segreto mleko počasi prilijte penasti jajčni zmesi, istočasno pa zaposlite mešalnik, da zmes pri majhni hitrosti sproti meša. Nato jo spet postavite na ogenj in segrevajte do 80 stopinj Celzija (nikar ne dopustite, da zavre!). Med segrevanjem zmes stalno mešajte, vse dokler se ne začne zgoščevati. To je tudi znak, da jo odstavite z ognja in vmešate žganje. Voilà!

Penast jajčni liker, kot ga še niste pili!
Penast jajčni liker, kot ga še niste pili!

Penast jajčni liker lahko postrežete še topel ali hladen in ga dodatno okrasite s stepeno smetano, cimetom, čokolado v prahu ali naribanim muškatnim oreščkom. Priporočamo, da daste na dno kozarce nekaj koščkov sadja, saj je kombinacija z njim preprosto popolna. Za otroško različico jajčnega likerja na koncu samo izpustite alkohol. Otroci bodo naravnost navdušeni, da lahko uživajo v enaki pijači kot vi!

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.