Lær hvordan du laver ægte græsk tzatziki, en sommerlig græsk ret med pickles og yoghurt, der er klar på få minutter. Den klassiske opskrift kræver dild og hvidløg, men du kan tillade dig selv en masse kreativ selvstændighed og tilføje noget andet til pickles og yoghurt (i stedet for dild, for eksempel frisk persille).
Grški tzatziki pripravite hitro in enostavno. Osvežilna grška zelenjavna specialiteta je kot naročena za vroče poletne dni, saj je primerna tako za piknike kot druge vrste zabav, iz zagate pa vas rešit tudi, ko se na vratih nenajavljeno pojavijo obiski. Poleg tega vas bo omaka prijetno ohladila, hkrati pa se zanjo ne boste potili ob štedilniku, ki se ga v vročih dneh najraje izogibamo.
LÆS MERE: Hvad skal man spise på varme sommerdage?
Tzatziki je lahko priloga k jedem na žaru, lahko pa ga postrežemo tudi kot samostojno jed ali kot namaz za na kruh.
Recept za grški tzatziki:
Sestavine za grški tzatziki:
- 1 srednje velika kumara
- 1 lonček čvrstega navadnega jogurta (najbolje je pravi grški jogurt)
- 2 fed hvidløg
- 1 čajna žlička ekstra deviškega olivnega
- 1 tsk hvid eddike
- 1 vejico svežega kopra
- knivspids salt
- ščepec popra (po želji)
Postopek priprava grškega tzatzikija:
Najprej olupimo kumaro, jo naribamo na trakove, te ožamemo in odlijemo odvečno vodo. Ključno je, da se znebite prav vse tekočine, sicer bo omaka vodena. Nato olupimo česen in ga skupaj s koprom na drobno nasekljamo. Vse skupaj primešamo v jogurt ter dodamo še poper, sol, olje in kis. Dobro premešamo in pustimo v hladilniku dobro uro, da se ohladi. Serviramo hladno. Pa dober tek!