fbpx

Opskrift: Nem Sacher kage

Selvom den originale Sacher Torte er en nøje bevogtet hemmelighed for Sacher Hotel, som vandt retten til at bruge titlen "Original" i 1953 (et år kendt i Wien som året for Sacher Torte-krigen mellem den wienske konfekturekæde Demel og Sacher Hotel), vil du også overbevise dine kære med vores enkle opskrift på den mest berømte wienerdessert.

Sacher torta in njeni začetki segajo v davno leto 1832, ko je knez Metternich svoji dvorni kuhinji naročil, da zanj in njegove elitne goste pripravi sladico, ki jo ti ne bodo mogli zavrniti. Ker pa je ravno takrat glavni kuhar zbolel, je stvar v roke vzel njegov vajenec, komaj 16-letni Franz Sacher. Gostje so bili navdušeni že nad njegovo izvedbo, še bolj pa so od navdušenja vzklikali vsi, ki so poizkusili torto njegovega sina Eduarda. Ta je namreč očetovemu receptu dodal čokoladen preliv in domačo marelično marmelado. Rojena je bila slastna čokoladna torta s sočnim polnilom, ki dandanes velja za sinonim za Dunaj. Čeprav si lastništvo originalnega recepta dandanes lasti hotel Sacher, lahko z našim enostavnim receptom vseeno pripravimo vrhunsko sacher torto, ki se kar topi v ustih.

Sestavine za sacher torto – biskvitno testo:

  • 150 g mel
  • 200 g zmehčanega masla
  • 100 g sukker
  • 100 g pulveriseret sukker
  • 100 g spiselig chokolade
  • 100 g mælkechokolade
  • 6 æg
  • 1/4 pecilnega praška

LÆS MERE: Opskrift: chokoladesoufflé

Enostavna Sacher torta
Enostavna Sacher torta

Ingredienser til fyldet:

  • 150 g domače marelične marmelade

Ingredienser til glasuren:

  • 200 g mørk chokolade
  • 100 g smør

Behandle:

Nad parno kopeljo v večji posodi raztopimo čokolado in maslo. Premešamo in dodamo polovico sladkorja, sladkor v prahu in rumenjake. Beljake stepemo s preostalo polovico sladkorja v trden sneg. Moko in pecilni prašek presejemo. V beljake počasi umešamo čokoladno zmes in moko ter enakomerno mes prelijemo v namaščen pekač za torte. Za približno 50 minut postavimo na srednjo rešetko v pečici, ki jo prehodno ogrejemo na 180 stopinj. Pečeno čokoladno biskvitno testo vzamemo iz pekača in ga ohladimo. Ohlajenega na debelo premažemo z marelično marmelado. Biskvit lahko tudi razpolovimo, z marmelado premažemo prvo plast in nanjo postavimo drugo. Po želji. V kozici razstopimo čokolado in maslo ter z dobljeno glazuro prelijemo našo vrhunsko sacher torto. Postrežemo z izdatno merico stepene smetane in uživamo.

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.