Ferien nærmer sig, og næste gang du tænker på, hvad du skal lave til dine gæster, så husk steak tartar, et kødpålæg, der forsvinder fra bordet før alt andet.
Tradicija veleva, da je treba med prazniki vsaj enkrat pripraviti tatarski biftek. Ne veste, kako? Potem ste prišli na pravi naslov, kajti za vas imamo recept, s katerim boste pripravili tako slasten mesni namaz, da se bo zdelo, kot da ga delate že celo življenje in je vaša specialiteta. Postrežemo ga z maslom in opečenim kruhkom.
LÆS MERE: Opskrift: bagt pasta med hakket kød og himmelsk skorpe
Veste, od kod ime tatarski biftek? Iznašli so ga ruski nomadi, Tatari, ki so pod sedli konjev prevažali surovo meso, prej so ga posolili, saj so menili, da bo soljeno ublažilo rane konjev. Meso se je med prenašanjem zmehčalo in Tatarom je po koncu prav teknilo. In rodil se je tatarski biftek.
Recept za tatarski biftek:
Sestavine za tatarski biftek:
- 500 g govejega fileja (lahko tudi pljučnega)
- 1 æggeblomme
- 3 kisle kumarice
- 0,5 čebule
- 1 žlica kaper
- 1 spiseskefuld sennep
- četrt žličke soli
- 2 ščepca sveže mletega popra
- četrt žličke čilija v prahu
- 1 žlička sladke mlete rdeče paprike
- 6–8 slanih inčunov (po želji)
Postopek priprave tatarskega bifteka (za 8 oseb):
Meso operemo in osušimo s kuhinjsko krpo. Odstranimo mu žilice in maščobo ter narežemo na drobne kose. Posolimo. Inčune očistimo in z vilicami zmečkamo v pasto. Čebulo in kapre olupimo, operemo in drobno sesekljamo. Drobno nasekljamo še kumarice in koščke mesa, ki pa jih lahko tudi zmeljemo. V skledi nato s kumaricami, čebulo in inčuni zmešamo gorčico, čili, papriko, sol in poper ter dodamo meso in rumenjak. Dobro premešamo. Tatarski biftek oblikujemo v kepo. Pa dober tek!