fbpx

Topopskrifter med asparges: pasform, enkel og velsmagende

Recepti s šparglji: preprosti in okusni recepti za prste obliznit

Šparglji, znanilci pomladi niso zgolj nepogrešljiv dodatek v kuhinji, temveč naj bi imeli številne druge pozitivne lastnost. Ti recepti s šparglji so kot naročeni za vse tiste, ki imajo radi radi preprosto, okusno in fit jed.

Ko med sprehodom po tržnici ali trgovini s hrano zagledate šparglje, vam je jasno, da je zime uradno konec in bodo kmalu nastopili toplejši dnevi. Špargljem tako pravijo, da s znanilci pomladi, imeli pa naj bi tudi mange andre pozitivne lastnostni.

Beluši naj bi bili naravni vir folne kisline in antioksidantovpozitivno naj bi vplivali tudi na vaše lase, veljajo pa celo za naturligt afrodisiakum.

Ali veste, da so tudi v Angliji izdelali sendvič za kraljico Elizabeto, ki naj bi stal 240 evrov, vseboval pa tudi šparglje? Kaj še čakate? Če je dobro za modro kri, potem je tudi za nas! 🙂

Asparges pakket ind i prosciutto

Ingredienser:

  • blødere ost efter eget valg
  • 40 asparges
  • 20 skiver prosciutto efter eget valg
  • peber

Forberedelse:

Vsakemu šparglju odrežite olesenele dele. Postavite jih v vrelo vodo za dve minuti in jih neto odcedite ter splaknite s hladno vodo. Dobro jih posušite s papirnato brisačko.

Na vsako rezino pršuta dodajte tanko plast sira in sestavini popoprajte. Ena rezina naj bi zadostovala za dva šparglja, zato razrežite pršut na pol in ovijte vsako steblo šparglja.

Cremet aspargessuppe

Ingredienser:

  • 400 g hvide asparges
  • 20 g smør
  • 1 løg
  • 50 ml hvidvin
  • 800 ml grøntsagsbouillon
  • 100 ml sød fløde
  • 50 ml mælk
  • salt
  • peber
  • muskatnød
  • en håndfuld frisk purløg

Forberedelse:

Očiščenim špargljem odstranite olesenele dele in jih narežite na kolobarčke. Čebulo olupite in jo na drobno sesekljajte. V ponvi raztopite maslo in na njej prepražite čebulo, kolobarčke in špargljeve glave, ki jih nato zalijte z belim vinom in jušno osnovo.

Sestavine kuhajte približno deset minut (nekaj špargovljih glav dajte na stran), nato dodajte še sladko smetano in mleko. Kuhajte še deset minut. Juho odstranite s kuhalne plošče, začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom ter jo zmeljite s paličnim mešalnikom.

Postrežeite jo s popečenimi špargljevimi glavami in nasekljanim svežim drobnjakom.

Laks med asparges og bagte kartofler

Se dette opslag på Instagram

Move over boring "healthy" dinner, a new EASY & DELICIOUS & NUTRITIOUS (ok, and #sassyapproved ) dinner might be one of my new favorites (if I played favorites 😉 ).⠀ …⠀ Meet this Sheet-Pan Lemon Honey Garlic Salmon, Asparagus, & Potatoes. Super simple & super easy. Add it to your meal prep or whip it up on a weeknight.⠀ …⠀ Have you tried sheet pan dinners? Do you want me to make more?!⠀ …⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #fishrecipe #salmon #realfood #realfoodrecipe #rdchat #realfooddietitian #albanydietitian #sassydietititian #dietitian #dietitianofinstagram #sheetpan #sheetpanrecipe #recipeoftheday #morevegetablesthanavegetarian #rdapprove #dietitianapproved #sportsdietitian #postworkout #postworkoutnutrition #glutenfree #sheetpandinner #crossfitnutrition #nutritionist #foodphotography #foodtographyschool … https://thesassydietitian.com/sheet-pan-lemon-honey-garlic-salmon-asparagus-potatoes/

Et opslag delt af Laura aka "Sassy" | Dietitian (@thesassydietitian) on

Ingredienser (til 4 personer):

  • 1 kg nye kartofler
  • 5 spiseskefulde olivenolie
  • 15 friske asparges
  • 4 laksefileter
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • 3 spiseskefulde citronsaft

Forberedelse:

Mladi krompir operite  in razrežete na debelejše kolobarje. Stresite ga v posodo za peko, začinite s soljo in prelijte z dvema žlicama olivnega olja. Sestavine dobro premešajte in jih pecite v ogreti pečici 20 minut.

Medtem ko, se krompir peče, pripravite šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežite olesenele dele, ribje fileje operite in temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Po 20 mintah peke pekač s krompirjem vzemite iz pečice in mu dodajte šparglje. Pekač še za 15 minut potisnite v ogreto pečico.

Lososove fileje začinite s poprom in soljo. Pekač ponovno vzemite iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešajte. V pekač zložite tudi lososove fileje, ki jih nato začinite malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijte s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnitev ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.

Salat med fetaost og asparges

Ingredienser:

  • 900 g špargljev (oprani in porezani oleseneli deli)
  • 150 g hakket løg
  • saft af ½ citron
  • 1 spiseskefuld sennep
  • 3 spiseskefulde olivenolie
  • 1 fed hakket hvidløg
  • 1 spiseskefuld honning
  • frisk persille
  • ½ spsk havsalt og peber
  • 450 g fetaost

Forberedelse:

Očiščene šparglje narežite na tretjine. V vročo vodo, ki vre, jih potopite za nekaj minut, nato jih prelijte z mrzlo vodo. Dobro jih osušite s papirnatimi brisačami.

Medtem ko, se šparglji sušijo, v posodi združite limonin sok, gorčico, olivno olje, česen, med in nekaj feta sira. Sestavine dobro premešajte in jim dodajte šparglje, čebulo in peteršilj. Vse sestavine ponovno dobro premešajte, po njih posujte poper in sol ter dodajte preostanek feta sira.

Še drugi recepti s šparglji

Asparges røre steg med oksekød
Hrustljava sirova pita s šparglji
Rahla omleta s šparglji
Spomladanska solata s šparglji in redkivcami

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.