Et køkkenhåndklæde kan findes i næsten alle hjem, men det er nok de færreste, der ved, hvor lumsk dette værktøj er.
Kuhinjska krpa je še kako koristno pomagalo pri kuhinjskih opravilih, a kot se je izkazalo v eni raziskavi, je ta pripomoček pravi “serijski morilec”.
Forskere med univerze na Mavriciju so preizkusili 100 kuhinjskih krp, ki so bile v uporabi mesec dni, ugotovili pa so, da je na tretjini analiziranih krp bila prisotna E. coli bakterier, še posebno v tistih domovih, kjer se pripravlja meso.
Po opravljeni analizi so ugotovili, da so na polovici kuhinjskih krp bile prisotne bakterie: iz onesnažene skupine so na 36,7 % krp bile prisotne koliformne bakterije (to je skupina, ki vključuje E. coli).
Raziskovalci svetujejo, da bi morali svoje kuhinjske krpe, rokavice in gobice redno umivati ali menjati, da bi preprečili navzkrižno kontaminacijo.
Mere information:
sciencedaily.com