Påsken, den vigtigste kristne højtid, nærmer sig. Mange virksomheder ser dette som en mulighed for at øge salget. Det mener også producenter af chokoladeprodukter, som håber at tjene penge på chokoladeæg.
Velikonočna čokoladna jajčka pa niti približno niso ‘nedolžna’. Vsebujejo šokantno veliko količino sladkorja. Človeško telo namreč dnevno potrebuje 3-krat manj sladkorja, kot ga vsebuje eno jajce. Tudi vsebnost maščobe je izredno visoka – v nekaterih jajčkih kar 7-krat višja od tiste v McDonald’sovem hamburgerju Big Mac.
Po informacijah angleške državne zdravstvene službe naj bi sladkorji predstavljali največ 5 % dnevnega vnosa kalorij, kar je približno 30 gramov. Zato so podatki o sestavinah čokoladnih izdelkov še toliko bolj zaskrbljujoči.
Če kljub naštetim dejstvom še vedno menite, da velika noč ne more miniti brez čokoladnih jajčk, vam priporočamo, da izberete tiste, ki vsebujejo manj škodljivih snovi.
Raziskava, ki jo je izpeljalo podjetje Wren Kitchens, je zajemala analizo jajčk različnih proizvajalcev. Poglejmo, kaj jim je uspelo ugotoviti.
Galerija – Velikonočna čokoladna jajčka z ogromno vsebnostjo kalorij in sladkorja
Mere information:
wrenkitchens.com