fbpx

Vin: Ved du, hvordan man drikker vin rigtigt?

Pitje vina

Alle kan drikke vin. Men ved du, hvordan man drikker det ordentligt? For at du kan mestre kunsten at drikke vin, har vi udarbejdet nogle nyttige tips til, at du kan perfektionere kunsten at drikke vin. Vin er en ædel drik, så vi skal behandle den som sådan. Det starter ved den rigtige temperatur, fortsætter med udvælgelsen og korrekt hold af glasset... Her er en lille skole af ordentligt vindrikning.

du ved kako piti vino? Seveda! Pa veste, kako ga piti pravilno? Tu pa se verjetno zatakne. Morda veste, v kakšen kozarec natočiti svetlo ali rdeče vino, a naredite usodno napako pri temperaturi vina. Morda znate kozarec držati pravilno, pa imate belo vino v kozarcu za rdeče. Treba je vedeti, da sta tako temperatura kot kozarec orodji, ki vinu omogočata, da pride do izraza. Belo vino se vedno toči pri temperaturi med 9 in 14 stopinj Celzija, rdeče pa med 15 in 20 stopinjami. Tudi kozarec naredi bistveno razliko in ni zgolj pripomoček, zato je še kako pomembno, da izberete takšnega prave oblike. Le za penino bi dali roko v ogenj, da vsi vemo, kakšen je: ozek in pecljat. Kaj pa za preostala mirna vina?

Tudi vi delate to osnovnošolsko napako?
Tudi vi delate to osnovnošolsko napako?

Ste vedeli, da je le v kozarcu iz čistega in tankega stekla mogoče doživeti vso žlahtnost in kakovost vina? hvidvin zahteva kozarec z drobnim in daljšim pecljem (da toplota prehitro ne prehaja v vino) z višjo čašo v obliki tulipana. Tako morajo vonjave opraviti daljšo pot in ostanejo dlje časa v kozarcu. K temu pripomore tudi zožena odprtina. Kozarec za rdeče vino je po drugi strani trebušaste oblike (z mehkeje zaobljenimi stenami) in ima običajno večjo prostornino kot kozarec za belo vino, zato pa precej krajši pecelj.

LÆS MERE: 7 effekter af vinforbrug gavnlige for vores sundhed

Kozarec za vino vedno napolnite največ til halvdelen (rdeče vino) oziroma dveh tretjin (belo vino) in ga vedno držite za pecelj. Nikoli ga ne objemajte z rokami kot skodelico vroče čokolade. To je tako, kot bi na Lamborghinija pripeli tovorno prikolico. In preden vanj nalijemo vino, ga, čeravno je čist, splaknite z vodo, da se znebite vonjav, ki bi lahko posegle v okus vina. Za lažjo predstavo, kako pravilno piti vino, pa si oglejte lærerigt klip, ki vas bo do potankosti naučil, kako postati mojster pitja vina.


Bodite največji poznavalec pitja vina za martinovo!

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.