Du husker helt sikkert din barndom og hader visse fødevarer, der er dine favoritter i dag. Du har sikkert også undret dig over, hvad der skete i den tid, og hvordan det er muligt at elske noget, du engang ikke kunne se. Videnskaben opdager, at opfattelsen af smag, som ændrer sig i årenes løb, er skyld i det.
Zelo nenavadno je, kako nam hrana, ki nam ni bila všeč, lahko hitro postane okusna. Razlog se skriva v tem, da se okus v ustih z leti spreminja, pravijo raziskovalci. Erin Wathen, zdravstvena trenerka in svetovalka za hrano, pravi za EliteDaily, da se vsak človek rodi s približno 10.000 brbončicami, ki se vsaka dva tedna obrnejo. To obračanje pa lahko tudi pojasni, zakaj ste kot otrok bili bolj občutljivi na določene okuse in teksture v živilih, danes pa niste več, pravi Wathenova.
Naša ušesa, nos in grlo se z leti vse počasneje regenerirajo, kar lahko povzroči oslabljene sposobnosti okušanja. Ker ta oslabi, se nadležnega okusa, ko smo starejši, torej niti ne čuti več, pravi Wathenova. Poleg tega ima pomembno vlogo tudi miljøet. Če živite v prostoru, v katerem ste nenehno izpostavljeni določeni hrani, vam ta lahko sčasoma pač postane všeč.