Ah, mitä mies antais löytääkseen hyviä mereneläviä täältä mantereelta. Mutta ei haute cuisine, hinnoiteltu suolattu ja mereneläviä tarjoavat piilossa haute cuisine. Ei, minä haluan sen todellisen tunnelman, kalanteurastajat meren rannalla, missä he eivät sekoita kalojen keinotekoisilla lisäaineilla, vaan valmistelevat niitä...
Ljubljanska 89
Domžale
Ah, kaj bi dal človek, da bi tu gori, na celini našel dobro morsko hrano. Pa ne tisto, visokokulinarično, cenovno zasoljeno in z morsko ponudbo skrito med visoko kulinariko. Ne, tisto pravo vzdušje hočem, ribje oštarije dol ob morju, kjer ne opletajo z umetelnimi dodatki ribam, ampak jih pripravijo tako, kot se zagre! In glej ga zlomka, včasih je bil v Domžalah, prav tam na križišču en hitroprehranjevalni obrat, danes pa so se, kot kaže, ribjejedci naselili prav na ta vogal. Okusne ribe in drugo morsko hrano lahko sedaj dobimo tudi v Domžalah, in to brez izumetničenosti, temveč ribo “na sebi”. Od sardelic prek osličev in tuninega “šnicla” prek morskega psa, brancina, orade, lignjev, školjk in škampov nas pelje enostavni jedilni list, za prilogo pa bomo dobili tisto, kar se k ribi spodobi, blitvo in krompir ali pa kaj drugega po želji. A vendarle je opozorilo na mestu – vsega, kar je na jedilnem listu, le ne bomo mogli vselej dobiti predse na krožnik. Miran Lovšin, lastnik tega ribjega vogala v Domžalah, namreč prisega na svežino. In če sveže ribe ni v ribarnici, je tudi na krožniku ne bo. Nobenega kompliciranja torej pri morski hrani, a vseeno se okoliški ribjejedci z veseljem vračajo v prav prijeten, čeprav enostaven morski ambient.