fbpx

Delí Cojzla: ensimmäinen täysin gluteeniton delí Sloveniassa

Deli Cojzla

Gourmet, keliakiat, lihansyöjät ja vegaanit, varokaa! Ljubljanan BTC-markkinoiden suljetussa osassa on avattu 100 % gluteeniton osasto Sloveniassa. Voit nauttia herkullisia ruokia, jotka tyydyttävät vaativimmankin makuelämyksen, paikan päällä, vankilla kotitekoisilla pöydillä tai voit ottaa astiat mukaan ("take-away" -konsepti).

Perustiedot
Osoite
Delí Cojzla
Šmartinska cesta 152 (zaprti del tržnice BTC)
Ljubljana
Yhteys
Ajoittaa
Od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure
Sobota od 10. do 16. ure
Ottaa yhteyttä
031 773 434

Cojzla se on prvi povsem brezglutenski vsegeneracijski delí v Sloveniji. Popolna kulinarična destinacija za mesojedce in vegane, mutta ennen kaikkea za celiakaše, se nahaja v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani. Kuhinji poveljuje chef Igor Mihelič, ki si je izkušnje prej nabiral tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico. Hrano lahko vzamete tudi seboj (take away), dnevno ponudbo pa objavljajo na tabli v sami Cojzli in na virtualni tabli na njihovi Facebook strani. Je pribežališče za vse, ki se želijo prehranjevati oziroma so se zaradi intolerance na gluten/celiakije prisiljeni prehranjevati brez glutena. Hrana v Cojzli je namreč 100-odstotno brezglutenska, in to vse od začimb naprej.

Cojzla je prvi 100-odstotno brezglutenski delí v Sloveniji.
Cojzla je prvi 100-odstotno brezglutenski delí v Sloveniji.

Pri sestavljanju jedilnika sodeluje tudi Suzana Kranjec, kirjan kirjoittaja Življenje brez glutena. Specializirajo se za jedi, ki so v brezglutenski hrani težje dosegljive. Naročite si lahko vse od piščančjih pohančkov do svežih zelenjavnih juhic ter izbirate iz široke palete burgerjev (mocarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jih spremlja domač ocvrti krompirček, sveže narejen falafel iz kaljene čičerke v palačinkah iz prav tako kaljene ajde (lahko jih napolnijo tudi z mocarelo in zelenjavo, Nutello in marmelado). Med sladicami naletimo tudi na jabolčni zavitek brez jajc in laktoze. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki ga lahko celo prednaročite.

LUE LISÄÄ: Majatalo ja pubi Šiška: paratiisi oluen ystäville ja herkkusuille

Poslanstvo Cojzle je, da gurmanske užitke približa tudi tistim, ki imajo celiakijo, saj je večina restavracij ”brezglutenofobičnih”.

V Cojzli dobite malice in kosila, ne manjka pa niti slaščic.
V Cojzli dobite malice in kosila, ne manjka pa niti slaščic.

Se sprašujete, od kod ime Cojzla? Gre za tatarsko ajdo, ki je vajena vsega hudega (beri: neugodnih vremenskih razmer) in jo je davnega leta 1816 v Slovenijo prvi prinesel Žiga Zois ter s tem ljudi rešil pred stradanjem. Zoisu v čast so zato to vrsto ajde poimenovali po njem.

Lisää tietoa

Lisää tietoa:
facebook.com

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.