fbpx

Kuinka säilyttää ruoka oikein?

V kuhinji smo gotovo že prav vsi naleteli na kos plesnivega sira ali posušenega kruha. Da nad takimi neprijetnostmi ne bomo več vihali nosu, se lahko preprosto naučimo, kako pravilno shranjevati živila. Preberite vse o tem, kako, kje in koliko časa shranjevati sadje, zelenjavo, kruh, sir, meso, jajca in zelišča.

Hedelmät

Banane, hruške, paradižniki ja meloni bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi marjoja (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve ja nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Sitrushedelmät je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.

LUE LISÄÄ: Luomuruoan valinta ei ole koskaan ollut näin helppoa

Vihannekset

V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare ja prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate ja retiisit bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Perunat v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.

Yrtit

Persilja ja korianteri bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Rosmariini ja timjami bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, ruohosipuli pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.

Meso, ribe in jajca

Munat ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami ja pekoni, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Kuoret ja sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Tuoretta lihaa, siipikarja ja dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.

Kruh in sir

leipää lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Juusto lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.

Slikovni prikaz shranjevanja živil
Slikovni prikaz shranjevanja živil

Lisää tietoa

Muokattu ja mukautettu seuraavista:
buzzfeed.com

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.