Kuinka keittää muna oikein? Vaikuttaa helpolta tehtävältä (kuka ei osaa keittää kananmunaa!), mutta jos siihen lisätään tehtävänä olla rikkomatta munankuorta, monet epäonnistuvat kokeessa. Monille ihmisille sattuu, että munankuoret halkeilevat ruoanlaitossa, mikä on erityisen ongelmallista pääsiäisloman aikana, kun munia keitetään tarkoituksena tehdä pannukakkuja. Siksi tarjoamme sinulle menetelmän estää munankuoren halkeilu ruoanlaiton aikana! Todistetusti toimiva!
Kuinka keittää muna oikein, jotta munankuori ei halkeile? Mogoče se zdi kuhanje trdega jajca povsem preprosta naloga, a kuhanje jajca ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled, in marsikatera gospodinja ali gospodinjec je zafrustriran, ker ima jajce na koncu počeno lupino. Če estetski vtis ni pomemben, težave ni, a ko jih kuhate za pirhe, je to težava številka ena, saj je jajce neuporabno! Kako torej preprečiti pokanje jajčne lupine?
LUE LISÄÄ: Kakun tekeminen savenvalajan pyörällä, joka lumoaa sinut
Kako skuhati jajce, da jajčna lupina ne poči?
Za velikonočna jajca uporabite tista jajca, ki ste jih imeli prej že nekaj dni v hladilniku, pred kuhanjem pa pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Naslednji nasvet je banalen, a ga marsikdo spregleda. Posodo napolnite z jajci tako, da med njimi ne bo veliko prostora, saj s tem jajca med kuhanjem ne bodo imela prostora za poskakovanje in s tem možnosti, da počijo. Ko ste jih na tesno razporedili, jih prelijete z vodo (jajca naj bodo popolnoma prikrita in naj bodo vsaj tri centimetre nad nivojem vode) ter dodajte jabolčni kis (cca žlička na jajce: to sicer prepreči, da se med kuhanjem ne izlije beljak, če se pojavijo razpoke). Počakajte, da zavre, zmanjšajte ogenj/stopnjo gretja in kuhajte še kahdeksan minuuttia. In vaša jajca bodo cela in pripravljena za barvanje.