Oikein kypsennetty munakokkelia tai haudutettua munaa on ainutlaatuinen kulinaarinen saavutus, sillä sen täytyy olla pehmeää ja keltuaisen sisällä vielä juoksevaa. Näennäisen (liian) vaativan valmistuksen vuoksi monet ihmiset haluavat välttää mielenkiintoista munien valmistustekniikkaa ja menettää siten mahdollisuuden erittäin maukkaaseen ja ravitsevaan ateriaan. Kaikille, jotka kuitenkin haluavat kokeilla käsiään keittiössä, olemme laatineet yksinkertaisen oppaan, joka johtaa varmasti poikkeuksellisiin tuloksiin.
Kuten souffle, je tudi pravilno kuhano zakrknjeno jajce idealna kombinacija trdne zunanjosti in tekoče notranjosti. Zakrknjeno jajce oziroma “poached egg”, kot mu rečemo po angleško, je svojevrsten kuharski dosežek in prava kulinarična poslastica. Pripravimo ga brez olja, zato je idealno za vse, ki radi jedo zdravo, a pri tem še vedno poskrbijo, da je njihov obrok poln okusa in prava paša za oči.
Valmistusohjeet:
Posodo napolnimo z vodo, dodamo dve žlici kisa in pustimo, da voda skoraj zavre. Medtem jajce previdno razbijemo v plitko skledico in pri tem pazimo, da se rumenjak ne razlije. Vodo, ki je tik pred vretjem, z žlico rahlo premešamo in s krožnimi gibi ustvarimo vrtinec. Jajce spustimo točno v sredino in pri znižani temperaturi kuhamo približno 3 minute. Jajce z zajemalko previdno vzamemo iz vode, ga osušimo in položimo na sendvič, solato ali krompirček. V kolikor nam ne uspe v prvem poskusu, ne obupajmo in se opomnimo, da vaja dela mojstra …
Ideja za zajtrk:
Zakrknjeno jajce položimo na polnozrnat kruhek, obložen s svežimi češnjevci, lososom in avokadom, ter predremo z vilico, da tekoča notranjost spolzi po okusnem sendviču. Lepšega začetka dneva si skoraj ne bi mogli predstavljati!