Špinača je zaradi Popaja znana kot hrana za moč, a je veliko več kot to – da je superživilo, ki ga je moč pripraviti tako, da je okusno, vas bodo gotovo prepričali ti recepti s špinačo.
Recepti s špinačo so lahko superokusni. In tukaj je dokaz!
Smuti za razstrupljanje
Ainesosat
- 100 g pinaatinlehtiä
- 1 banaani
- 1 appelsiinin mehu
- 1 sitruunan mehu
Valmistautuminen
Vse sestavine dobro operite, olupite in narežite na kocke. V mešalniku jih dobro premešajte, prelijte v kozarec in uživajte.
Francoska pita (quiche) s šunko in špinačo
Sestavine za krhko testo testo
- 150 g voita
- 280 g jauhoja
- 2 žlici naribanega parmezana
- suola
Ainekset täytteeseen
- 600 g špinače
- 250 g prekajene šunke
- 200 g ovčjega sira
- 100g čebule
- 150 ml makeaa kermaa
- 2 munaa
- 2 žlici drobtin
- muškatni orešek
- suola
- pippuri
- voita
Valmistautuminen
Testo pripravite tako, da maslo narežete na kocke ter v skledi zgnetete z moko in vodo. Maso začinite s ščepcem soli in naribanim parmezanom ter ustvarite krhko testo. Testo razvaljajte in z njim obložite pekač za pite.
Lotite se priprave nadeva – špinačo operite in osušite, čebulo in šunko narežite na trakove. V ponvi popecite čebulo in ji nato dodajte špinačo. Ko pade skupaj, jo začinite s poprom, soljo in muškatnim oreškom. Odstavite in pustite, da se ohladi.
Ohlajeno maso vrzite v skledo in ji dodajte šunko, ovčji sir, sladko smetano, 2 jajci in 2 žlici drobtin. Pečico segrejte na 200 stopinj in v pekač, ki ste ga poprej obložili s testom, zlijte nadev. Pito pečete približno 45 minut, dokler se ne obarva zlato rumeno.
Losos, polnjen s kremasto špinačo
Ainesosat
- 4 rezine lososa
- pol skodelice naribane mocarele
- pol skodelice kremastega sira
pol skodelice zamrznjene špinače - 2 ruokalusikallista öljyä
- 2 ruokalusikallista voita
- puolikkaan sitruunan mehu
- ščepec paprike v prahu, sol, poper in ¼ žlice česna v prahu
Valmistautuminen
Lososa začinite s soljo in poprom. V veliki posodi zmešajte skupaj kremasti sir, mocarelo, špinačo, česen v prahu in papriko v prahu.
Z nožem zarežite v rezino lososa tako, da nastane žepek, ki ga nato nadevajte s kremasto maso iz sira.
V ponvi segrejte olje, z lososa odstranite kožo in ga pecite po šest minut na eni strani. Dodajte maslo in limonin sok ter pecite losos, dokler ne postane hrustljav. Postrezite toplo.
Palačinke iz špinače in matche
Ainesosat
- 2 žlici prahu matcha
- 60 g sveže spinače
- 100 ml maitoa
- 200 g jauhoja
- 1 ruokalusikallinen leivinjauhetta
- 2 ruokalusikallista vaahterasiirappia
- ½ žlice vaniljevega ekstrakta
- 3 munaa
- 25 g voita
Valmistautuminen
Prah matcha, špinačo in mleko zmešajte v mešalniku. V drugi posodi ročno zmešajte moko, pecilni prašek, javorjev sirup, jajca in vaniljev ekstrakt. Masi združite in jih ročno mešajte, dokler ne dobite tekoče mase brez balončkov.
V ponvi stopite mali košček masla, na katerem boste pekli palačinke (na vsaki strani po 3 minute). Jeste jih lahko z dodatki po želji, sicer se s takšnimi palačinkami dobro družijo arašidovo maslo, jogurt ali sirup.