Kylminä päivinä lämmin vitamiinipitoinen keitto on täydellinen. Tällä kertaa teimme reseptin parsakaalikermakeittoon, johon emme lisää kermaa, vaan kreikkalaista jogurttia. Mmmm, kokeile, se on sen arvoista.
Valmistelua varten brokolijeve kremne juhe z grškim jogurtom boste potrebovali nekje pol ure, ta pa vas bo prijetno pogrela in dom napolnila s prijetno aromo.
LUE LISÄÄ: Resepti: kotitekoinen perunakeitto
Sestavine – brokolijeva kremna juha z grškim jogurtom:
2 ruokalusikallista voita
2 valkosipulinkynttä
2 skodelici brokolija, cvetovi in stebla
¼ tl suolaa
2 skodelici zelenjavne juhe
1 ruokalusikallinen jauhoja
¼ skodelice polnomastnega grškega jogurta
¼ skodelice tople vode
½ skodelice naribanega sira (najboljši je čedar)
Postopek priprave brokolijeve kremne juhe z grškim jogurtom:
V srednje veliki ponvi na srednje močnem ognju stopimo 1 žlico masla. Dodamo strt česen in pražimo 1 do 2 minuti oziroma tako dolgo, da česen zadiši. Primešamo brokoli in mešamo tako dolgo, da se lepo poveže z maslom. Solimo po okusu. Ogenj zmanjšamo in ponev pokrijemo s pokrovko ter kuhamo, da brokoli dobi svetlo zeleno barvo (5 do 7 minut). Dodamo zelenjavno juho in pokrijemo.
Medtem v majhni teflonski ponvi segrejemo žlico masla. Dodamo moko in mešamo tako dolgo, da postane zlate barve. Primešamo grški jogurt in toplo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo gladke omake. Dodamo čedar in mešamo, da se sir stopi. Ugasnemo ogenj.
Brokolijevo juho pazljivo prelijemo v mešalnik in zmiksamo. Primešamo kremno sirovo omako. Dodamo še sol in poper (po okusu). Postrežemo takoj. Pa dober tek!