Bajadera on yksi niistä jälkiruoista, joista harvat ovat koskaan kuulleet, ja yksi niistä makeisista, joita rakastamme antaa lahjaksi erityisissä tilaisuuksissa. Loma lähestyy ja kotitekoista bajaderaa tarjottimella vieraat löytävät aina mielellään lisää tilaa vatsassaan. Hän on niin hyvä, että et yksinkertaisesti voi vastustaa häntä. Eikä sen valmistamiseen tarvita edes uunia, sillä sen voi valmistaa ilman paistamista, eikä sinun tarvitse edes osata kokata!
Domača bajadera brez peke ni samo odlična alternativa Kraševi Bajaderi, ampak popolna praznična sladica iz treh razlogov. Prvič, za pripravo ne potrebujemo pečice, saj nastane ilman paistamista, drugič, priprava te sladice za razvajanje je tako zelo preprosta, da se nam ne more ponesrečiti in jo lahko naredijo tudi kuharski analfabeti, in tretjič, je tako zelo slastna, da je lahko edina sladica, ki jo ponudite za praznike, pa se ne bo nihče pritoževal!
Recept za domačo bajadero brez peke
Sestavine za domačo bajadero brez peke (za 12 oseb):
300 g kristalnega sladkorja
9 žlic vode
220 g masla (ali margarine)
200 g mletih mandljev (ali kokosa/orehov/lešnikov)
200 g mletih (maslenih) piškotov
50 g naribane (jedilne) čokolade
Sestavine za čokolado glazuro:
1 dcl sladke smetane za stepanje
100 g naribane (jedilne) čokolade
1 žlička masla
Priprava domače bajadere brez peke
Najprej v nizki posodi zavremo sladkor in vodo (segrevamo počasi pri zmerni temperaturi). Nato umešamo maslo in mešamo toliko časa, da se raztopi. Kozico odstavimo in vanjo stresemo mlete piškote. Maso nato razdelimo na polovico. V eno polovico dodamo mlete mandlje, v drugo pa čokolado, da dobimo svetlo in temno maso. Nato se lotimo priprave pekača, ki ga najprej premažemo z maslom, nato pa vanj najprej zlijemo temno maso in jo enakomerno razporedimo. Prelijemo jo s svetlo maso in jo prav tako enakomerno razporedimo.
LUE LISÄÄ: Lomaresepti: pirun hyvät joulupukin kaviot
Namesto v pečico pekač nato postavimo v hladilnik, medtem pa pripravimo čokoladno glazuro. V manjšo posodo zlijemo sladko smetano in jo počasi segrevamo, a poskrbimo, da ne zavre! Dodamo ji čokolado in pri blagem ognju mešamo, da se čokolada povsem raztopi in da dobimo gladko zmes. Potem posodo odstavimo z ognja in dodamo žličko masla ter mešamo, dokler se povsem ne raztopi, glazura pa nekoliko skladi. Enakomerno jo polijemo po svetli masi in pekač čez noč postavimo v hladilnik, da se bajadera ohladi in primerno strdi. Nato pa le še narežemo in postrežemo. Pa dober tek!