Miksi cemaž-pesto? Koska se on monipuolinen ja lääkinnällinen. Sitä voidaan käyttää kastikkeena, levitteenä tai mausteena. Cemaž on kevään airut, sillä se on voikukan jälkeen ensimmäinen keväällä syötäväksi soveltuva villikasvi. Mistä cemažia saa? Metsästä, mutta varo sekoittamasta sitä kielon lehdille, sillä toisin kuin cemaž, tämä on myrkyllistä.
Čemažev pesto je eno najbolj vsestranskih živil, saj ga lahko uporabimo kot mauste za solate ali juhe, kastike za testenine ali ga vmešamo v rižoto, lahko pa kot levitän na svežem ali popečenem kruhu.
LUE LISÄÄ: Resepti: herkullinen voikukkakeitto
Čemažev pesto je nekaj, kar ne sme manjkati na spomladanskem jedilniku. Zato brž ponj v naravo, kjer vas skoraj zagotovo že čaka v vašem najljubšem gozdičku. Čemaž je namreč ena tistih rastlin, ki med prvimi zeleno obarva gozdnata tla in mu zato upravičeno pravimo znanilec pomladi.
Recept za čemažev pesto:
Sestavine za čemažev pesto:
- 100 g čemaža
- suola
- 1 dl olivnega olja
Postopek priprave čemaževega pesta:
Sveže nabrane ali nakupljene liste čemaža operemo in (p)osušimo. V mešalniku jih nasekljamo in po okusu dodamo sol. Dodamo olivno olje in premešamo. Mešanico prestavimo v kozarček in hermetično zapremo. Voilà! Čemažev pesto hranimo v temnem in sorazmerno hladnem prostoru.