fbpx

Recept: domač čemažev pesto

Čemažev pesto

Zakaj čemažev pesto? Ker je vsestransko uporaben in zdravilen. Uporabimo ga lahko kot omako, namaz ali začimbo. Čemaž je znanilec pomladi, saj je spomladi poleg regrata prva divja rastlina, primerna za uživanje. Kam po čemaž? V gozd, a bodite pozorni, da ga ne zamenjate z listi šmarnice, kajti ta je v nasprotju s čemažem strupena.

Čemažev pesto je eno najbolj vsestranskih živil, saj ga lahko uporabimo kot začimbo za solate ali juhe, omako za testenine ali ga vmešamo v rižoto, lahko pa kot namaz na svežem ali popečenem kruhu.

PREBERITE ŠE: Recept: slastna regratova juha

Divji česenj kot tudi pravimo čemažu bo kmalu takole ''pobelil'' gozdnata tla.
Divji česenj kot tudi pravimo čemažu bo kmalu takole ”pobelil” gozdnata tla.

Čemažev pesto je nekaj, kar ne sme manjkati na spomladanskem jedilniku. Zato brž ponj v naravo, kjer vas skoraj zagotovo že čaka v vašem najljubšem gozdičku. Čemaž je namreč ena tistih rastlin, ki med prvimi zeleno obarva gozdnata tla in mu zato upravičeno pravimo znanilec pomladi.

Recept za čemažev pesto:

Sestavine za čemažev pesto:

  • 100 g čemaža
  • sol
  • 1 dl olivnega olja
Čemažev pesto lahko uporabite tudi kot omako za testenine.
Čemažev pesto lahko uporabite tudi kot omako za testenine.

Postopek priprave čemaževega pesta:
Sveže nabrane ali nakupljene liste čemaža operemo in (p)osušimo. V mešalniku jih nasekljamo in po okusu dodamo sol. Dodamo olivno olje in premešamo. Mešanico prestavimo v kozarček in hermetično zapremo. Voilà! Čemažev pesto hranimo v temnem in sorazmerno hladnem prostoru.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.