fbpx

Mansikkareseptit: Mehukkaita makeita virheitä, joita sinun on kokeiltava

Jagodna pita iz treh sestavin

Ei luultavasti ole parempaa tunnetta kuin pureskella mehukasta mansikkaa. Vaikka niiden kausi ei ole vielä varsinaisesti alkanut, niitä löytyy jo joiltakin toreilta ja kauppojen hyllyiltä. Jos olet jo löytänyt myyjän, jolla on parhaat mansikat, hemmottele itseäsi vielä muutamalla laatikolla ja valmista herkullinen jälkiruoka, sillä alla on suussa sulavia mansikkareseptejä.

Poleg tega, da so jagode zelo okusno in priljubljeno živilo, imajo številne lastnostni, ki ne razvajajo le vaših brbončic, temveč tudi vaše Vartalo. V Franciji tako ta sadež velja za luonnollinen afrodisiakki, ki so ga v obliki sladke juhe postregli mladoporočencema. Na drugi strani pa so Rimljani verjeli, da imajo jagode zdravilne moči – z njimi so namreč zdravili depresijo, ledvične kamne, slab zadah, povišano temperaturo …

Danes se jagode uporabljajo predvsem v hedonistične namene, zato bi bilo prav, da tudi vi preverite, kateri recepti z jagodami čakajo na vas, da jih pripravite. Preden se lotite, vam svetujemo, da jagod ne perete in režete, preden jih ne nameravate uporabljati, saj voda pospeši postopek gnitja.

1. Jagodni mousse

Mansikkamousse
Mansikkamousse

Ainesosat:

  • 250 g mansikoita
  • 3 munaa
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • 125 ml maitoa
  • 125 ml makeaa kermaa
  • sitruunamelissan lehtiä (koristeeksi)

Valmistautuminen:

Jagodam odstranite peclje in jih pretlačite, da nastane jagodni pire. Ločite beljake in rumenjake ter jih s sladkorjem kremasto stepite. Nad vodno kopeljo zmesi počasi dodajajte mleko in sestavine stepajte tako dolgo, da nastane gosta masa. Odstavite zmes in v njo vmešajte jagodni pire. Pustite naj se sestavine ohladijo.

Medtem v drugi posodi stepite beljake in sladko smetano. V hladno jagodno kremo vmešajte sneg, nato še sladko smetano. Jagodni mousse prestavite v kozarce in ga ohladite v hladilniku.

2. Jagodna pita iz treh sestavin

Jagodna pita iz treh sestavin
Jagodna pita iz treh sestavin

Ainekset piirakkaan:

  • 1 listnato testo (odtajano)
  • 450 gramov svežih jagod
  • 1 jedilna žlica sladkorja (ali nadomestila za sladkor)

Sestavine za stepeno smetano z limono:

  • 1 kuppi kuohukermaa
  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
  • lupinica in sok polovice limone

Valmistautuminen:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in ga položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Jagode narežite in jih razporedite po testu (približno 2 centimetra od roba). Robove testa zavihajte rahlo čez jagode. Potresite s sladkorjem. Pecite 18 do 20 minut.

Z električnim mešalnikom stepite smetano do srednje trdote, dodajte sladkor v prahu, limonino lupinico in sok. Stepajte do konca. Pokrijte in postavite na hladno za štiri ure.

3. Jagodna torta brez peke

Jagodna torta brez peke
Jagodna torta brez peke

Ainesosat:

  • 500 g mansikoita
  • 250 g maslenih piškotov
  • 100 g kokosovega masla
  • 4 dcl mleka
  • 1 pussi vaniljavanukasta
  • 50 g sokeria
  • 30 g želatine

Valmistautuminen:

Zdrobite maslene piškote, dodajte jim stopljeno maslo in sestavini dobro premešajte. Maso obložite v okrogel pekač (premer 28 cm) in jo postavite v zamrzovalnik za četrt ure.

Medtem pripravite puding (sledite navodilom na vrečki) in ga prelijte po testu ter za dodatnih 15 minut postavite pekač na hladno.

Ta čas očistite jagode, jih prerežite in v ponvi skupaj s sladkorjem postavite na štedilnik, da se sladkor stopi. Spreštajte jih s paličnim mešalnikom in v maso dodajte želatino, da se ta zgosti. Nastalo kremo prelijte po torti in jo ponovno prestavite v zamrzovalnik.

Torta bi morala biti nared po 15 minutah, če se zdi še tekoča, pa jo pustite v zamrzovalniku še četrt ure.

4. Domača jagodna marmelada

Domača jagodna marmelada
Domača jagodna marmelada

Sestavine (za 10 oseb):

  • 1 kg jagod
  • 800–900 g sladkorja
  • 2 sitruunaa

Valmistautuminen:

Jagode operete, jim odstranite peclje in jih stresete v skledo ter posujete s sladkorjem. Pokrijte jih in pustite stati čez noč.

Naslednji dan limoni prerežite na polovico in ju ožamite. Na kuhalnik postavite kozico z dvojnim dnom, v katero date sladkor, jagode in limonin sok. Na blagem ognju pustite, da počasi zavre. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, medtem pa odstranjujte peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverite tako, da žlico marmelade prestavite na hladen krožnik, počakate tri minute in jo odrinete s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavite z vročine in jo ohladite (10 minut) ter prestavite v segrete kozarčke in neprodušno zaprete.

Še drugi recepti z jagodami

Jagodna torta iz listnatega testa
Domača baklava z jagodami
Mansikka tiramisu
Cheescake lučke z jagodami
Jagodno bananin kruh z borovnicami
Jagodna limonada
Mansikka kanelirullat
Jagode z vaniljevo kremo

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.