fbpx

Huippureseptit voikukan kanssa: hieman erilaisia, mutta herkullisia ruokia

Regrat s krompirjem in sirom

Luonnon lahjat ovat parhaita, joten voimme olla kiitollisia siitä, että voikukka ei ole enää huomiotta jätetty kasvi, vaan ihmiset käyttävät sitä ruoanlaittoon ja lääketieteellisiin tarkoituksiin. Ja makuhermoja sillä on hyvä hemmotella tänäkin vuonna, joten suosittelemme katsomaan, mitkä voikukan reseptit tulisi olla ruokalistallasi.

Marec je čas, ko se učinkovito ljudsko zdravilo vrača v našo kuhinjo. Razširjeno in užitno trajnico tako lahko jemo surovo v solatah ali kuhano kot dodatek k različnim jedem.

Listi regrata naj bi veljali za bogat vir vitamiinit ja rudnin – grenčica pa spodbuja odvajanje vode, zaradi česar naj bi bil odličen pri odplakovanju strupov.

Skutin namaz z regratom

Skutin namaz z regratom
Skutin namaz z regratom

Ainekset (4 hengelle):

  • 5 ruokalusikallista vähärasvaista raejuustoa
  • 50 g tuoreita voikukan lehtiä
  • 1,5 rkl smetanaa
  • 0,5 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 1 ripaus suolaa
  • 1 ripaus jauhettua pippuria

Valmistautuminen:

V skledici z vilico dobro pretlačite skuto. Dodajte smetano, olivno olje, sol in poper ter sestavine dobro premešaajte. Očistite regratove liste, jih temeljito operite, osušite, drobno nasekljajte in vmešajte v skuto. Postrezite na kruhu.

Regrat s krompirjem in sirom

Regrat s krompirjem in sirom
Regrat s krompirjem in sirom

Ainekset (4 hengelle):

  • 450 g regrata
  • 4 manjše šalotke
  • 3 večja krompirja
  • 7 žlic oljčnega olja
  • trdi sir za ribanje
  • 1/2 žlice popra
  • suola

Valmistautuminen:

Dobro operite regrat in ga 5 minut kuhajte v vreli vodi. Precedite ga in dobro posušite, vodo, v kateri se je kuhal, pa dajte na stran.

Olupite in dobro operite krompir. Narežite ga ne kocke ali krhlje. V ponev dodajte 3 žlice olja in popecite šalotke. Ko dobijo zlato barvo, jim dodajte regrat in vodo, v kateri se je ta predhodno kuhal. Sestavine kuhajte na srednji temepraturi kuhalne plošče. Če bo potrebno, dodajte še vode. Ko je jed pripravljena, jo posolite in popoprajte ter dodajte sir in žlico olja na vsak krožnik.

Voikukkakeitto

Regratov juha
Regratov juha

Ainesosat:

  • 20 dl voikukkaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 litra kasvislientä
  • oliiviöljy
  • suola
  • pippuri
  • jauhetut mantelit
  • muskottipähkinä
  • kocke belega kruha in kisla smetana (po želji)

Valmistautuminen:

Regrat nekaj minut kuhajte v čisti zelenjavni juhi. Potem juho ohladite. Na ponvi na olivnem olju prepražite česen, dodajte mandlje in pretresite v regratovo juho. Mešanico pretlačite s paličnim mešalnikom (lahko tudi ročno) in dodajte začimbe. Regratovo juho lahko oplemenitite s kislo smetano ali popečenimi kruhovimi kockami.

Solata z regratom

Solata z regratom
Solata z regratom

Ainesosat:

  • 4 velike skodelice regrata
  • 1 velik por
  • 6 rezin slanine
  • 2 ruokalusikallista vaahterasiirappia
  • 4 munaa
  • 60 ml oliiviöljyä
  • pippuri
  • 1/3 skodelice vinskega kisa

Valmistautuminen:

Regrat dobro operite, ga precedite in osušite ter premestite v večjo posdobo. Pripravite tudi poširano jajce.

V ponvi na olju popecite slanino, razrezano na kocke, in ji dodajte por, narezan na kolobarčke. Ko je por pripravljen, dodajte v ponev tudi kis, olje in javorjev sirup. Sestavine dobro premešajte, nato pa nastalo omako združite z regratom. Vse dobro premešajte, na solato položite tudi poširano jajce ter po njem posujte poper.

Voikukan hunaja

Voikukan hunaja
Voikukan hunaja

Sestavine za regratov med (za 1 kozarec):

  • 300 g voikukan kukkia
  • 300 g sokeria

Valmistautuminen:

Regratove cvetove naberite v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Doma rumene cvetne koščke ločite od cvetne čašice. Te skupaj s sladkorjem v plasteh nasujte v kozarec. Zaprtega postavite na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Skozi gazo preceditecvetne koščke in jih temeljito iztisite.

Regratov med lahko služi kot namaz ali sladilo za peciva, sladice in čaj. Hranite ga v hladnem in temnem prostoru.

Fetučini z regratom, sušenim paradižnikom in panceto

Ainesosat:

  • 210 g regrata
  • 3 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 6 velikih sušenih paradižnikov (narezai na kocke)
  • 60 g narezane pancete (narezana na kocke)
  • 3 velika stroka česna (zmlet)
  • 2 feferona (zmleta)
  • suolaa ja pippuria
  • 500 g nekuhanih testenin
  • parmesaania

Pripava:

Regrat narežite na drobno in ga kuhajte v slani vodi. Ko voda zavre, ga precedite in posušite. V ponvi segrejte oljčno olje in popecite panceto – ko se obarva v zlato rjavo barvo, ji dodajte česen, kasneje tudi paradižnike in feferone. Sestavine začinite s soljo in poprom.

Testenine skuhajte, kot je navedeno na navodilih. Ko so pripravljene, na stran dajte kozarec vode, v katerih so se testenin kuhale. Združite jih z ostalimi sestavinami, dodajte jim kozarec vode in jih dobro mešajte. Postrezite in po želji posujte parmezan.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.