Dans la période marquée par la pandémie de coronavirus, la sécurité est la priorité numéro un, même dans les restaurants. Chez le torréfacteur viennois Julius Meinl, ils ont réagi à l'évolution de la situation en proposant une formation spéciale aux traiteurs et au bar, qui garantissent le plus haut niveau de sécurité et d'hygiène lors de la préparation du café, ainsi qu'un certificat spécial pour une préparation plus sûre du café. Du café préparé selon un protocole spécial est déjà servi dans 59 cafés slovènes et leur nombre continue de croître.
Kot podpora gostincem, ki želijo svojim gostom zagotoviti najvišjo raven varnosti in higiene, je nedavno zaživelo usposabljanje za varnejšo pripravo kave. Izobraževanje sledi posebnemu protokolu, ki je bil razvit v sodelovanju z AISC – Avstrijskim društvom za nadzor okužb, posebej za kavarne, hotele in restavracije (segment HoReCa). Osredotoča se na vse faze priprave kave in specifike postrežbe, ter gostincem pomaga, da svojim strankam še naprej zagotavljajo najvišjo kakovost in varnost.
“Poleg priporočljive razdalje, uporabe mask in razkuževanja rok, so ključni tudi manjši, a prav tako pomembni ukrepi, ki zagotavljajo popolno varnost. Potrebno je na primer poskrbeti za vrečke s sladkorjem, čajem ali piškoti, da si jih gostje ne strežejo sami. Zagotoviti je potrebno tudi pravilno higieno ob ravnanju s posodo, kavnimi aparati ter vsehmi napravami ali terminali, ki se jih dotika osebje ali stranke. Šteje vsaka malenkost,” je povedal Črtomir Brezavšček, vodja marketinga in kakovosti v Julius Meinl d.o.o.
Spletnemu usposabljanju sledi praktični preizkus postopkov
Spletni tečaj usposabljanja s pomočjo video posnetkov strokovnjakov za kavo ponuja praktične nasvete o vseh fazah priprave različnih vrst kave in drugih proizvodov, povezanih s porabo kave. Sledi končni izpit, s katerim v Julius Meinl ovrednotijo znanje, nato pa njihova terenska ekipa izvede praktično oceno postopka. Po uspešnem zaključku izobraževanja lokal prejme certifikat – dokler se stanje ne bo stabiliziralo, pa bodo ekipe Juliusa Meinla na terenu mesečno tudi preverjale, ali vsi, ki so pridobili certificat, zagotavljajo varnostne pogoje, predvidene s postopkom “varnejša priprava kave”.
“Zaupanje in varnost naših partnerjev ter njihovih gostov ostajata naši glavni prioriteti. Kot kaže, se bo dinamično spreminjanje razmer nadaljevalo – tudi v gostinstvu, zato smo prepričani, da se nam bo pri naših prizadevanjih za zagotavljanje maksimalne varnosti, za goste in osebje, pridružilo vse več lokalov,” dodaja Brezavšček.
Seznam lokalov, ki se ponašajo s certifikatom “Safer coffee preparation”
- Vertigo, Bistrica ob Dravi
- Rondo, Bohinjska Bistrica
- Caffeteria Spar Sežana, Caffeteria Spar Sežana
- Bar pod Golovcem, Celje
- Tamkoučiri, Celje
- Star Caffe, Celje Celje
- Sladki planet bar, Celje
- Debeli bar, Cerknica
- Bar Gabrijel, Cerkno
- Bar Triss ,Črnomelj
- Cuba Libre, Domžale
- Restavracija Gregori, Komenda
- Cona B, Komenda
- Base bar, Koper
- Tabu bar, Koper
- Nane bar, Kozina
- Kava bar Point, Krško
- Dioniz, Krško
- Balanz caffe, Lesce
- Playa, Ljubljana
- Rdeči Baron, Ljubljana
- Čuk, Ljubljana
- Living room, Ljubljana
- Egoistka, Ljubljana
- Crystal caffe, Ljubljana
- Grajski park, Vitez Logatec
- Kavarna Sky, Lovrenc na Dravskem polju
- Šilček bar, Lucija
- Kavarna Papagayo, Maribor
- Kavarna Pause, Maribor
- Mojito bar, Maribor
- Skipper bar, Maribor
- Pr Fartku (lokal na Gobavici), Mengeš
- Terasa bar, Mozirje
- Val de Petrus cafe, Mozirje
- Rio Cafe, Nemčavci
- Carpe Diem, Novo Mesto
- Hotel Center, Novo Mesto
- Mestna kavarna Piran, Piran
- Pekarna Piran, Piran
- Kavarna Vita, Polzela
- Gostilna Cizej, Polzela
- Slaščičarna Expres, Portorož
- Loco bar, Pragersko
- Harmoni kavarna, Radenci
- Kavarna Levada, Šentjur
- Central caffe, Slovenske Konjice
- Bar Terasa, Šoštanj
- Ippon, Šoštanj
- Kava bar Borza, SV. Ana
- K5 kavarna, Trbovlje
- Bar Blatnica, Trzin
- Varaš bar, Turnišče
- Star caffe Velenje, Velenje
- Timber, Velenje
- Lucifer, Velenje
- Remone, Velenje
- S-Caffe, Žiče