L'été semble battre son plein ces jours-ci. Mais les températures élevées ont aussi leurs inconvénients. Une chaleur excessive perturbe gravement l'organisme, provoquant irritabilité, troubles du sommeil, fatigue et, entre autres, manque de concentration. Les aliments et les boissons jouent un rôle si important dans le refroidissement de notre corps à une température saine. Voici des conseils sur ce qu'il faut manger par ces journées chaudes et quels sont les avantages d'une telle nourriture.
Hladilna živila imajo sposobnost, da telo ohladijo ter očistijo toksinov.
1. Sadje z jogurtom
Idealna kombinacija za zajtrk. Sadje ima visoko vsebnost vode, pomaga vzdrževati telesne tekočine, ki se hitro izgubljajo skozi znoj, hkrati pa ohlaja naše telo. Bio jogurti lahko spodbudijo črevesju prijazno bakterijo kot je Lactobacillus acidophilus, ki ščiti pred zastrupitvijo s hrano. Možnost za zastrupitev se namreč ob vročih temperaturah drastično poveča, saj je težko obdržati svežo hrano.
2. Légumes
Ta je ključnega pomena, saj vsebuje veliko tekočine. Izogibajmo se kuhanju ali pečenju zelenjave, saj ji to izčrpa vodo ter hranilne snovi.
3. Pečen krompir ali testeninska solata
Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati lahko pomaga v boju proti vročinski izčrpanosti. Priporoča se, da tekom dneva posegamo po majhnih prigrizkih s škrobom ter ogljikovimi hidrati, kot je na primer pita kruh, ki bo vzdrževal raven našega krvnega sladkorja in energije. Prav tako si lahko privoščimo pečen fižol, riž, sadje, jogurte, mleko ter pikantno hrano. Čeprav je slednje malo verjetna hrana, ki bi si je želeli v tem vročem vremenu, naj bi pikantna hrana spodbujala toplotne receptorje v ustih, spodbudila krvni obtok ter povzročala znojenje, ki hladi naše telo.
4. Tzatziki
Grška omaka združuje jogurt in kumare, ki v sebi držijo kar 96,4 odstotka vode.
5. Vodna kreša
Vodna kreša je bogat vir mineralov, vključno z železom, za katerega nekateri strokovnjaki menijo, da ga med potenjem izgubljamo. To lahko povzroči utrujenost in otopelost. Hrana, ki vsebuje veliko železa in je primerna za vroče dni je tudi pusto meso, sadje ter zelena zelenjava.
EN SAVOIR PLUS: Recept: Mojito – najboljši osvežujoč koktejl ta hip
6. Meta
Čeprav meta ne hladi celotnega telesa, hladi jezik ter deluje osvežilno.
7. Čebula
Še posebej rdeča čebula vsebuje kemično snov, imenovano kvercetin, za katero velja, da ima antihistaminski učinek. Histamin je dražilo, ki povzroča vročinske izpuščaje ter nezaželene učinke ob ugrizu in piku insektov. Dnevna konzumacija čebule naj bi tako ublažila te poletne preglavice.
8. Mariniramo meso iz žara
Marinade zmanjšajo raven kancerogenih kemikalij, ki nastajajo med pečenjem mesa na žaru. Znanstveniki ne znajo točno pojasniti zakaj, a menijo, da bilo za to lahko zaslužna visoka koncentracije antioksidantov v marinadi, kot so kis, sokovi citrusov, zelišča, začimbe ter oljčno olje.
9. Banane
Banane so bogat vir kalija, ki pomaga pri uravnavanju izgube telesne tekočine, ki nastane zaradi prekomernega znojenja. S kalijem so bogati še zelena zelenjava, pečen fižol, suho sadje in žita.
10. Melone
Najbolj pomembno pri sadju v teh vročih dneh je to, da vsebuje veliko tekočine. Melona ima v sebi več kot 90 odstotkov vode.