La première fête du fromage Trnič, d'une durée de deux semaines, que les organisateurs ont appelée "Trnič sur chaque table", débutera ce samedi à Kamnik. La fête du fromage trnič fait partie du projet Trnič na evno mizo et débutera au marché Okusi Kamnika - Podeželje.
Marčevska edicija živilske tržnice Okusi Kamnika – Podeželje se bo tokrat delno prelevila v prostor za kuhanje v živo: na Glavnem trgu bodo v mobilni kuhinji 3 priznani kamniški chefi, Janez Bratovž (JB restavracija), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik), pripravljali jedi s trničem. Tako bodo ta trdi sir značilne hruškaste oblike z Velike planine v pokušino ponudili obiskovalcem, trnič pa bo na voljo tudi za nakup.
Možnost pokušine dobrot se bo nato vse do vključno 13. aprila v okviru praznika nadaljevala v angažiranih lokalnih restavracijah avec posebnimi jedmi in menuji, ki trnič bolj ali manj ustvarjalno vključujejo. Po izteku prvega praznika pa bo sir na voljo tudi dans toute la Slovénie v izbranih restavracijah in trgovinah.
Sir trnič, ki ga bodo v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik tudi v prihodnje predstavljali na različnih dogodkih po Sloveniji, želijo postaviti na vsako slovensko mizo.