Essayez l'excellente recette de vin chaud de Jamie Oliver, qui a peu de points communs avec le ragoût classique, généralement dilué et généralement trop sucré, à divers endroits.
Eden najbolj prepoznavnih simbolov adventnega in božičnega obdobja je zagotovo Vin chaud, praznična pijača, ki jo radi uživamo v hladnih zimskih večerih. Njegov prepoznaven vonj, ki v tem času običajno prevladuje na mestnih ulicah, je posledica najboljših zimskih začimb – nageljnove žbice, cimeta in muškatnega oreška.
Glede na razmere, bomo letos preskočili druženje po božičnih sejmih, kjer bi lahko preizkusili, kdo ponuja najboljše kuhano vino, vendar to ne pomeni, da ne bomo uživali. Kuhano vino lahko enostavno pripravimo tudi doma in uživamo v njegovih okusih.
Slavni britanski kuhar Jamie Olivier je znan po svojih božičnih receptih, med njimi je tudi ta za kuhano vino. Kot smo že omenili, je skrivnost popolnega kuhanega vina v začimbah, poleg že omenjenih pa lahko v lonec dodate tudi druge začimbe, ki so vam všeč, kot so zvezdasti janež, kardamom, ingver in lovor. Oliver pravi, da je ključ v načinu priprave, zato morate biti potrpežljivi. Pustite, da se tekočina nekoliko segreje, da se bodo vsi ti okusi imeli čas zmešati z vinom.
Vin chaud selon la recette de Jamie Oliver
Ingrédients
- 2 klementini
- 1 citron
- 1 citron vert
- 200 grammes de sucre
- cimetova palčka
- 3 lovorjevi listi
- noix de muscade
- strok vanilje
- 2 janežovi zvezdi
- 6 clous de girofle
- 2 steklenici Chiantija ali drugega rdečega vina
Préparation
Priprava je enostavna. Najprej olupimo vse citruse (ker so lupine del kuharije je prav, da so ekološki). Sladkor stresemo v posodo in damo na štedilnik na srednjo temperaturo, dodamo olupke citrusov in notri stisnemo še sok klementin. Dodamo klinčke, lovor, cimet in malce muškatnega oreška (noževo konico). Dodamo še vanilijo in prelijemo z vinom, le toliko, da je sladkor prekrit. Pustimo, da se sladkor počasi stopi, nato pa segrejemo do vretja in vremo 4 do 5 minut – dovolj bo, ko v posodi nastane gost sirup. Znižamo temperaturo in dodamo preostalo vino ter janeževe zvezde. Nežno segrevamo kuhano vino še 5 minut in serviramo.