Nebeško bela puhasta sredica, ujeta med dve pregrešni temno rjavi čokoladni blazinici … To niso sanje, to je jupi (ang. whoopie pie), piškot oziroma tortica, ob ugrizu v katero sladkosnedi že desetletja vzklikajo: “Jupi!” Čeprav lahko trinadstropni piškot na prvi pogled zamenjamo za makron, je videz edina stvar, ki sladki pregrehi druži.
Jupi je okusna sestavljanka, narejena iz dveh čokoladnih biskvitnih blazinic in kremastega vaniljevega polnila, klasični recept pa slaščičarski mojstri nato prilagajajo modnim smernicam in letnim časom. Jupiji z odmikom od klasike tako zasijejo okrašeni z barvitimi mrvicami, prepričajo celo brez dodatka čokolade in prevzamejo z aromo cimeta, ki prija v jesenskem času.
Če se oboževana doux péché zdi novost, ni tako. Jupiji veljajo za tradicionalno ameriško sladico, značilno predvsem za ameriško zvezno državo Maine in del ameriške zvezne države Pensilvanije, kjer prebivajo amiši. Tu prebivalci že generacije uživajo ob sladkanju s preprostim črno-belim prigrizkom, ki ga strežejo skoraj povsod. Čeprav so bili še pred nekaj leti omejeni na območje Nove Anglije, jupije zdaj najdemo po celotnih Združenih državah Amerike.
EN SAVOIR PLUS: Inscription : CITY CHEF Cooking Academy - Célébrations de décembre
Na novo odkrite tortice danes polnijo prodajne police in slaščičarske vitrine ameriških specializiranih butičnih trgovinic, kavarn in slaščičarn, kjer so še nedavno kraljevali mafini, tortice na palčkah (ang. cake pops) in macrons. Ena izmed takih je Magnolia Bakery na Manhattnu, kjer nam za noč čarovnic postrežejo jupije s slastno cimetovo aromo, februarja pa nas zapeljejo s piticami v obliki srca. Vedno izdelani iz le najboljšega (ekoloških jajc in lokalnega masla), so jupiji tako doživeli pravi preporod in postali pravi kulinarični hit. Sledimo sladki evforiji in jih za vesel pozdrav jeseni specimo sami …
Recept za jupije
Ingrédients
Biskvit:
- 3½ skodelice večnamenske moke
- 1 cuillère à café de sel
- 1½ žlice kakava v prahu
- 1 cuillère à café de bicarbonate de soude
- 1 cuillère à café de levure chimique
- 1 tasse de beurre
- 2 tasses de sucre
- 2 gros oeufs
- 2 tasses de lait entier
- 2 cuillères à café d'extrait de vanille
Remplissage:
- ¾ skodelice + 1 čajna žlička sladkorja
- 1/3 tasse d'eau
- 1 cuillère à soupe de miel
- 4 blancs d'œufs
- ¼ čajne žličke vaniljevega izvlečka
Instructions:
Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj. V skledo presejemo moko, sol, kakav, sodo in pecilni prašek. Damo na stran. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. V drugi skledi z električnim mešalnikom stepemo zmehčano maslo in sladkor. Dodamo jajca, mleko in izvleček vanilje. Stepamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Počasi dodajamo suhe sestavine in dobro premešamo. Z zajemalko za sladoled oblikujemo kepice, ki jih nato položimo na papir za peko. Pečemo približno 15 minut.
V kozici segrejemo ¾ skodelice sladkorja, vodo in med ter mešamo, dokler se sestavine ne stopijo. Povišamo temperaturo in počakamo, da tekočina zavre. Vmes v skledi do trdega stepemo beljake, ki jim dodamo eno čajno žličko sladkorja. Ko se beljak strdi, zmanjšamo hitrost mešanja in počasi dodamo sladko tekočino. Spet povečamo hitrost in stepamo še približno 7 minut. Vmes primešamo vaniljev izvleček. Z dobljenim polnilom premažemo biskvitne blazinice in jih položimo drugo na drugo, kot da bi delali sendviče.