Il est tout à fait approprié pour la Saint-Martin qu'une délicieuse Martin's Goose soit abondante sur notre table, avec laquelle nous servons traditionnellement de la viande hachée maison et du chou rouge sucré et complétons le repas avec de délicieuses pommes au four avec des noix.
Martinovo sega še v obdobje naših poganskih prednikov in zaznamuje čas, ko se je živina vrnila s paše, pridelki so bili pospravljeni, mošt pa je dozorel v vino. Ker hrane in še posebej mesa v tem času ni manjkalo, so si kmetje, ki so celo leto pridno delali, privoščili obilno slavje, s katerim so se bogovom zahvaljevali za obilno letino. Martinovo dandanes praznujemo 11 novembre, na dan ko goduje sveti Martin. Tradicionalno si na dan, ko naj bi se mošt spremenil v vino, privoščimo slastno hrustljavo zapečeno gos ali raco, rdeče zelje in mlince, vse skupaj pa zalijemo s kapljico novega vina.
Da se bomo lahko čimprej posvetili užitkom in porabili čim manj časa za pripravo in načrtovanje martinove večerje, smo na enem mestu zbrali vse potrebne recepte, ki pričarajo vrhunsko pojedino, po kateri se nam bo še dolgo smejalo.
Pečena gos z rdečim zeljem
Ingrédients pour 4 personnes :
- 1 velika gos
- 4 velika jabolka
- 6 suhih sliv
- dve vejici timijana
- dve vejici rožmarina
- glava rdečega zelja
- 3 dcl rdečega vina
- cannelle
- 3 cuillères de miel
- sel
- poivre
Processus:
Gos natremo s soljo in poprom in jo z razpolovljenimi jabolki ter suhimi slivami položimo v predhodno ogreto pečico. Kilogram gosi naj bi se pri 200 stopinjah pekel 20 minut, tako da večjo gos pečemo približno 180 minut. Najprej pečemo na višji temperaturi, po približno 45 minutah pa temperaturo nekoliko znižamo. Gos pečemo obrnjeno s prsmi navzdol, tik pred zaključkom pečenja jo polijemo s sokom, ki ga je izločila med peko. Ko je gos pečena, v pečici spečemo še zelje, ki ga pred tem narežemo in začinimo s cimetom, timijanom, rožmarinom ter medom. Zelje dušimo v pokriti posodi na 180 stopinjah vsaj eno uro. Potem odstranimo pokrovko in pečemo še približno pol ure. Vmes zelje po občutku zalivamo z rdečim vinom in po potrebi sladkamo.
2. Domači mlinci
Ingrédients :
- 1 kg de farine
- 2 gros oeufs
- 1 cuillère à soupe de sel
- voda po potrebi
Processus:
V večji posodi zmešamo moko, jajca, sol in dolijemo toliko vode, da nastane gladko testo. Testo pustimo stati približno pol ure, nato ga razvaljamo in oblikujemo v kroge. Te spečemo v pečici, ki jo predhodno ogrejemo na 200 stopinj. Pečemo do zlatorumenega. Pečene mlince nadrobimo na poljubno velike kose in postrežemo kot prilogo martinovi goski.
3. Pečena jabolka z orehi in rozinami
Ingrédients :
- 4 pommes
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 4 žlice rozin
- 4 žlice mletih orehov
- 4 cuillères à soupe de beurre
- cannelle
Processus:
Jabolka olupimo, razpolovimo in izdolbemo. V posodi zmešamo vse ostale sestavine in s slastno maso zapolnimo polovice jabolk. Polnjena jabolka pečemo pri 180 stopinjah približno 20 minut.