Bien que la Sacher Torte originale soit un secret bien gardé de l'hôtel Sacher, qui a obtenu le droit d'utiliser le titre "original" en 1953 (année connue à Vienne comme l'année de la guerre des Sacher Torte entre la chaîne de confiserie viennoise Demel et la Sacher Hotel), vous convaincrez également vos proches avec notre recette simple du plus célèbre dessert viennois.
Sacher torta in njeni začetki segajo v davno leto 1832, ko je knez Metternich svoji dvorni kuhinji naročil, da zanj in njegove elitne goste pripravi sladico, ki jo ti ne bodo mogli zavrniti. Ker pa je ravno takrat glavni kuhar zbolel, je stvar v roke vzel njegov vajenec, komaj 16-letni Franz Sacher. Gostje so bili navdušeni že nad njegovo izvedbo, še bolj pa so od navdušenja vzklikali vsi, ki so poizkusili torto njegovega sina Eduarda. Ta je namreč očetovemu receptu dodal čokoladen preliv in domačo marelično marmelado. Rojena je bila slastna čokoladna torta s sočnim polnilom, ki dandanes velja za sinonim za Dunaj. Čeprav si lastništvo originalnega recepta dandanes lasti hotel Sacher, lahko z našim enostavnim receptom vseeno pripravimo vrhunsko sacher torto, ki se kar topi v ustih.
Sestavine za sacher torto – biskvitno testo:
- 150 g de farine
- 200 g zmehčanega masla
- 100 g de sucre
- 100 g de sucre en poudre
- 100 g de chocolat comestible
- 100 g de chocolat au lait
- 6 oeufs
- 1/4 de levure chimique
EN SAVOIR PLUS: Recette : soufflé au chocolat
Ingrédients pour la garniture :
- 150 g domače marelične marmelade
Ingrédients pour le glaçage :
- 200 g de chocolat noir
- 100 g de beurre
Processus:
Nad parno kopeljo v večji posodi raztopimo čokolado in maslo. Premešamo in dodamo polovico sladkorja, sladkor v prahu in rumenjake. Beljake stepemo s preostalo polovico sladkorja v trden sneg. Moko in pecilni prašek presejemo. V beljake počasi umešamo čokoladno zmes in moko ter enakomerno mes prelijemo v namaščen pekač za torte. Za približno 50 minut postavimo na srednjo rešetko v pečici, ki jo prehodno ogrejemo na 180 stopinj. Pečeno čokoladno biskvitno testo vzamemo iz pekača in ga ohladimo. Ohlajenega na debelo premažemo z marelično marmelado. Biskvit lahko tudi razpolovimo, z marmelado premažemo prvo plast in nanjo postavimo drugo. Po želji. V kozici razstopimo čokolado in maslo ter z dobljeno glazuro prelijemo našo vrhunsko sacher torto. Postrežemo z izdatno merico stepene smetane in uživamo.