Presque toutes les entreprises connaissent une baisse de productivité en été lorsque les températures augmentent. Nous expliquerons ci-dessous pourquoi il en est ainsi, ainsi que comment gérer la situation sur le lieu de travail. L'une des raisons de cette baisse est que près de 51 % des employés prennent plus de temps pour déjeuner que d'habitude. Et comment éliminer ces pertes de productivité ? Horaires de travail flexibles, télétravail ou plaisir culinaire au travail.
Ne glede na to s čim se podjetje ukvarjam, se težko izogne padcu produktivnosti svojih zaposlenih v času poletja. Zakaj produktivnost tako drastično pade v najbolj vročih dneh leta in ali obstaja kaj, s čimer lahko preprečimo ta zdrs, pa v nadaljevanju.
EN SAVOIR PLUS: Une recette pour augmenter la productivité sur le lieu de travail
Poleti produktivnost podjetjih v povprečju pade za 20 odstotkov. Padec gre pripisati naslednjim dejavnikom. Za 13 odstotkov se poveča čas, ki ga porabimo, da opravimo zadano nalogo, 45 odstotkov zaposlenih ni 100 odstotno pri stvari in je precej bolj raztresenih kot običajno, za 18 odstotkov pa pade tudi prisotnost na delovnem mestu. In kako se še obnašajo zaposleni, poleg tega, da jim misli redno uhajajo drugam?
63 odstotkov se jih več druži s sodelavci, 51 si vzame več časa za kosilo, le dva odstotka manj pa jih nekajkrat na teden odide z delovnega mesta prej kot običajno. Na produktivnost močno vpliva tudi delovna temperatura. Idealna je med 21 in 22 stopinjami Celzija, vse kar je nad ali pod pa jo zmanjša. Ko se živo srebro povzpne nad 30 stopinj jo potolče celo za 10 odstotkov. Nekatera podjetja, da bi zmanjšala padec produktivnosti, ponujajo t.i. ”poletne petke”, ki dovoljujejo zaposlenim, da v petek delovno mesto zapustijo prej kot običajno, a morajo zato manko ur nadoknaditi v ponedeljek ali torek. Pa to deluje? Sodeč po raziskavah ne. Edino, kar zares deluje je delo na daljavo. In še nekaj nasvetov za podjetja. Načrtujte dopuste zaposlenih vnaprej, bodite fleksibilni (možnost dela zaposlenih na daljavo) in zaposlenim odmerite več časa za odmore. Ponudite jim collations et rafraîchissements. V pisarno naročite sladoled, pico, ipd., ter nagradite tiste (denarna nagrada, darilni bon,…), ki dosežejo postavljeno normo. Še več nasvetov in vzrokov za padec produktivnosti pa v spodnji infographie.