Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izabire temu koju još više ističe na svoj rođendan, Svjetski dan zdravlja 7. travnja. Ovoga puta u prvi plan stavila je sigurnost hrane, jer želi podsjetiti odgovorne i javnost na njezinu važnost i što sami možemo učiniti da na stolu bude hrana sigurna za konzumaciju. Da se radi o gorućem problemu svjedoči podatak da godišnje gledano cjelokupno stanovništvo Slovenije umire od posljedica nezdrave hrane.
7. april 2015, 65. Svjetski dan zdravlja, bo v znamenju varnosti hrane. Namreč hrani, ki vsebuje bakterije, parazite, viruse in kemične snovi, lahko pripišemo krivdo za več kot 200 bolezni, vse od driske do raka. Kljub ”doterani” skrbi za varnost živil pa na hrano vseskozi pretijo nove grožnje (novi patogeni, spremembe v okolju, v proizvodnji in distribuciji,…), sploh odkar je svet postal globalna vas in kontaminacije in virusi preskakujejo iz kontinenta na kontinent kot za šalo.
Vse to predstavlja še dodaten izziv in potrebo po okrepitvi sistemov za varnost živil, države pa morajo pri tem delovati skupaj, saj edino tako lahko posežejo v črno statistiko. Tu kot mentor vskoči WHO, ki si želi izboljšanja varnosti preskrbe s hrano, ki se začne pri kmetiji in konča na krožniku. WHO poleg priporočil odgovornim ponuja tudi pet vsakdanjih nasvetov, kako do varnejše hrane:
- Naj bo čisto
- Ločujte surovo in kuhano hrano
- Hrano temeljito skuhajte
- Živila hranite na primernih temperaturah
- Uporabljajte neoporečno vodo in surovine
ČITAJ VIŠE: Proljetne prehrambene navike i prehrana za bolje raspoloženje
Više informacija:
www.who.int