Svatko od nas ima svoj lijek koji više ili manje uspješno liječi mamurluk, a najčešći su razni napici s elektrolitima, masna hrana ili voda i aspirin. Mamurluk je obično uzrokovan dehidracijom, jer je alkohol diuretik. Glavobolja, mučnina, suha usta, umor i vrtoglavica – sve su to karakteristike mamurluka, ali naravno da ga se želimo što prije riješiti. Što liječi mačku? Evo pet neobičnih načina koje podupire znanost.
Kaj pozdravi mačka – 5 nenavadnih načinov, ki jih je podprla znanost:
Hruške in hruškov sok
Sploh ne želite, da pride do mačka? Potem pred žuranjem pojejte kakšno hruško Nashi ali pa spijte hruškov sok. Glede na ovu studiju, ki so jo opravili v Avstraliji, naj bi hruška Nashi preprečila mačka. Profesor Manny Noakes, direktor raziskave na oddelku za prehrano in zdravje na Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), je za ABC povedal, da imajo hruške vpliv na količino alkohola v krvi takoj po vnosu alkohola v kri.
Beluši
Tudi beluši naj bi pripomogli k hitrejši razgradnji alkohola v telesu. V istraživanje iz leta 2009 so raziskovalci ugotovili, da aminokisline v beluših povečajo hitrost celic, ki delajo na razgradnji alkohola ter tako preprečujejo škodo, ki nastane zaradi strupenih stranskih učinkov.
ČITAJ VIŠE: Hangover Bar: prvi svjetski bar za mamurluk otvoren je u Amsterdamu
Vježbajte
Nedavna študija, ki je bila septembra objavljena na British Jorunal of Sports Medicine, je pokazala, da naj bi že najbolj osnovna tedenska vadba (vsaj 150 minut zmerno intenzivne vadbe) potencialno preprečevala nekatere škodljive posledice pitja alkohola. Po mnenju raziskovalcev raziskava ne kaže na to, da vadba popolnoma izniči učinke alkohola, ampak pokaže, kako pomembna je telesna aktivnost za naše splošno zdravje.
Đumbir
Ingver vsebuje cink, magnezij in krom, kar pomaga preprečiti mrzlico, vročino in čezmerno potenje, poroča Medical Daily. Prav tako lahko zmanjšuje bolečino in vnetja, ingverjev čaj pa naj bi pomagal tudi pri borbi z mačkom.
Pire krompir
Gastroenterologi pravijo, da naj bi uživanje pire krompirja pred konzumiranjem alkohola pomagalo preprečiti mačka, poroča Medical Daily. ”Ne gre za ‘delanje podlage’, ampak če vnesemo mastno hrano pred pitjem alkohola, bo ta v dvanajstniku (prvi del tankega črevesa) upočasnila praznjenje želodca, tako da tudi pijača ne bo tako hitro zapustila želodca. To pomeni, da ne boste tako hitro pijani in to lahko pomeni milejšega mačka,« je za Daily Mail povedal Nick Read, gastroenterolog in medicinski svetovalec pri IBS Network.