Jeste li se našli u neugodnoj situaciji? Imali ste nenajavljene goste na vratima, a pivo vam je sobne temperature?! Onda će ovaj trik riješiti problem i ohladiti pivo na pravu temperaturu u samo nekoliko minuta.
Nedavne raziskave so obravnavale vprašanje, kako čim prej ohladiti pivo ali vino iz sobne temperature na idealno “delovno” temperaturo. Preizkusili so več različnih metod in kot najboljša se je izkazala metoda z vodo, ledom i sol. Ta kombinacija v samo pol ure zniža temperaturo piva z 19 ° C na skoraj nič! Sol bo pripomogla k dodatnemu znižanju za približno 3 stopinje. Postavljanje piva v vedro hladne vode pa se je izkazalo za najslabšega, saj je pivo ostalo mlačno pri 18 ° C.
Hlajenje pijače z ledom in soljo!
V vedro vode dajte kilogram ledu i 100 g soli ter v njega zložite pločevinke i boce. V samo pol ure se bo temperatura znižala z 18,9 °C na 1,6 °C. Raziskovalci razkrivajo, da so isti postopek ponovili tudi brez soli in da je razlika majhna, a vseeno v vročih dneh ključna. Če steklenice postavite v zamrzovalnik, je to lahko zelo tvegano, saj morate nenehno razmišljati o tem, kdaj jih je treba vzeti ven, da ne počijo. Hkrati pa se ta metoda prav tako ni izkazalo za posebno koristno saj je bila sprememba temperature minimalna. Temperatura piva se je z 12,7 °C spustila na malo pod 8° C. Zadnji način hlajenja piva je ovijanje piva v mokre papirnate brisače in nato postavljanje v zamrzovalnik. Seveda papirnate brisače v pol ure zamrznejo, a se pivo ohladi le malenkostno. Metoda pa tudi niti ni najbolj “čista”, saj papirnate brisače razpadajo!
Katero metodo boste izbrali, prepuščamo vam. Pomembno je, da ga ohladite.
Idealna temperatura piva je med 8 in 12°C.