Bliže nam se (pre)vrući ljetni dani kada ćemo u pripremi hrane htjeti zaobići štednjak kao vrag. Sama vrućina će ubiti, a kuhati uz vruće posude bit će pravi must jer ćete biti crveni u glavi kao kuhani rak. Zato smo potražili idealno jelo za vruće ljetne dane, koje će vas zasititi, a ujedno udaljiti od štednjaka - andaluzijski gazpacho. Osvježavajuća, hranjiva i hladna španjolska juha rođena za ljeto, pripremljena od sezonskog povrća (svježih rajčica, paprika, začina,...) i kruha.
Če komu, potem gre zaupati Špancem ko gre za hrano primerno za vrući ljetni dani, ko je razbeljen asfalt in so stene hiš v večernih urah tople kot radiatorji pozimi. Saj Španci so eni tistih, ki živijo v še bolj pasjim vročini kot mi, zato vedo, kako se ji zoperstaviti. Tokrat se bomo po pomoč zatekli k Andaluzijcem (južna Španija), ki iz paradižnikov, paprike, kumar, kruha in drugih sestavin pripravijo hladno in osvežilno juho gaspačo, ki so jo že v 12. stoletju pripravljali v Manči, kraju slovitega literarnega junaka Don Kihota. Temu je gaspačo z zajcem pripravljal njegov oproda Sančo Pansa.
Beseda gaspačo izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni ostanki. Seveda tu ni govora o ostankih, ki so vam ostali od druge hrane, pač pa stvareh, ki jih skoraj vedno najdemo bodisi v shrambi bodisi v hladilniku. Tudi sicer je gaspačo ali gazpačo nekaj posebnega med juhami, saj ga postrežemo hladnega, celo ohlajenega. Ker gre za presno jed je ni treba kuhati, kar poleti ni le praktično, saj pomeni nič sklanjanja nad štedilnik, ampak nas zalaga s potrebnimi vitamini.
Recept za andaluzijski gaspačo:
Sastojci:
- 500 g svežega paradižnika
- 1 zelena paprika
- 1 krastavac
- 1,25-1,5 dl olivnega olja
- 2-3 žlice vinskega/balzamičnega kisa
- 3-4 češnja češnjaka
- 2-3 rezine belega ali polnozrnatega kruha
- (morsko) sol
Jušni vložek:
- 1 rajčica
- 1 zelena paprika
- 1 manjša čebula
- 1 rezina kruha
- 60 g pršuta
- 1-2 jajci
Priprava andaluzijskega gaspača:
Kruh nadrobimo, prelijemo z nekaj hladne vode in ga pustimo namakati 30 minuta. Medtem očistimo, razsemenimo in na kocke narežemo papriko in kumaro, paradižnik razkosamo na četrtine, česen pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo namočen kruh in prilijemo olje. Mešanico zmešamo v gladek, precej gost pire (če je pregost dolijemo nekaj hladne vode). Nato jo začinimo s soljo, okisamo in pokrijemo s prozorno folijo ter za minimalno 60 minuta (še bolje pa več) prestavimo v hladilnik. Tu lahko zaključite, a če želite zadevo speljati povsem do konca, vas čaka še nekaj malenkosti, točneje jušni vložek. K juhi gredo namreč odlično opečene kocke kruha, tanko narezana paprika, pršut (narežemo ga na krpice) in trdo kuhano jajce (narezano na drobne kocke). Juho servirajte v ohlajeni skledi (lahko tudi kozarcu), po možnosti lončeni, jušni dodatek pa ponudite ločeno, da si ga v juho vsak doda po lastnih željah (ponudite tudi ribani sir).
ČITAJ VIŠE: Recept: Panna cotta od bazge
Gaspačo lahko služi kot predjed, glavna jed ali pa jo postrežemo ob koncu obroka.