Volite blagdane i krafne, ali vas uvijek peče savjest da ste ih pojeli previše? Pa, ne morate se toga bojati s ovim čokoladnim krafnama od cjelovitog zrna. Krafne su 'zdravija varijanta' jer se ne prže, nego peku u pećnici.
Razvajate se lahko tudi, če pazite na prehrano. S temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi boste naredili ‘manj škode’, saj jih poleg polnozrnate moke med bolj zdrave uvršča tudi dejstvo, da jih ne cvremo, ampak pečemo v pečici.
ČITAJ VIŠE: Krafne u kojima se može uživati bez trunke grižnje savjesti
Sestavine za polnozrnate čokoladne krofe (za okoli 20 krofov):
Tijesto:
- 2 šalice integralnog pšeničnog brašna
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2/3 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- pola žličice soli
- 1 šalica mlaćenice
- pola šalice ohlađene crne kave
- 2 jaja
- 6 žlica maslaca
- 2 žličice jabučnog octa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice ohlađene otopljene čokolade
Glazura:
- ½ šalice maslaca
- 1/3 šalice vrhnja za šlag
- 1 ½ žlica kukuruznog sirupa (možete ga zamijeniti šećernim sirupom, 100 ml vode na 100 g šećera)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 142 grama nasjeckane crne čokolade
- 2 šalice prosijanog šećera u prahu
Priprava polnozrnatih čokoladnih krofov:
Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine, razen sladkorja v prahu, položite v manjšo kozico in postavite na srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Potresete jih lahko s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!