fbpx

Recept: Sjajne čokoladne krafne od cjelovitog zrna

Volite blagdane i krafne, ali vas uvijek peče savjest da ste ih pojeli previše? Pa, ne morate se toga bojati s ovim čokoladnim krafnama od cjelovitog zrna. Krafne su 'zdravija varijanta' jer se ne prže, nego peku u pećnici.

Razvajate se lahko tudi, če pazite na prehrano. S temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi boste naredili ‘manj škode’, saj jih poleg polnozrnate moke med bolj zdrave uvršča tudi dejstvo, da jih ne cvremo, ampak pečemo v pečici.

ČITAJ VIŠE: Krafne u kojima se može uživati bez trunke grižnje savjesti

V polnozrnati čokoladni krof lahko ugriznete brez slabe vesti.
V polnozrnati čokoladni krof lahko ugriznete brez slabe vesti.

Sestavine za polnozrnate čokoladne krofe (za okoli 20 krofov):

Tijesto:

  • 2 šalice integralnog pšeničnog brašna
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 2/3 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 1 šalica mlaćenice
  • pola šalice ohlađene crne kave
  • 2 jaja
  • 6 žlica maslaca
  • 2 žličice jabučnog octa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ¾ šalice ohlađene otopljene čokolade

Glazura:

  • ½ šalice maslaca
  • 1/3 šalice vrhnja za šlag
  • 1 ½ žlica kukuruznog sirupa (možete ga zamijeniti šećernim sirupom, 100 ml vode na 100 g šećera)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 142 grama nasjeckane crne čokolade
  • 2 šalice prosijanog šećera u prahu

Priprava polnozrnatih čokoladnih krofov:

Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine, razen sladkorja v prahu, položite v manjšo kozico in postavite na srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Potresete jih lahko s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.