fbpx

Recept: Svečano zaslađivanje mirisnim kolačićima

Vrijeme je da naša kuhinja zamiriše na medene medenjake, zvjezdice od cimeta, kroasane od oraha, poljupce od kokosa i ostale svečane poslastice koje nas podsjećaju da je vrijeme veselih druženja i blagdanskih slastica.

Pripravili smo 5 preprostih receptov, ki so kot nalašč za praznično sladkanje v krogu naših najdražjih.

1. Božične zvezdice

Sastojci:

  • 400g bele moke
  • prašak za pecivo
  • cimet
  • 200g masla
  • 180g rjavega sladkorja
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice kisle smetane
Božočne zvezdice
Božočne zvezdice

priprema: V posodi zmešamo vse sestavine do gladkega. Testo dobro pregnetemo, razvaljamo in z modelčki oblikujemo v prekrasne zvezdice. Pri 200 stopinjah pečemo približno 10 minut oziroma dokler diešeči sladkorčki ne dobijo lepe barve.

2. Medeni medenjaki

Sastojci:

  • 150g margarine
  • 2 jajca
  • 500g bele moke
  • 1 žlica kakaa
  • 150g medu
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • cimet
  • đumbir
  • klinčići

priprema: Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, pecilni prašek, vanilijev sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Sestavine zmešamo v gladko maso brez grudic in jo vlijemo v brizgalko. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo poljubno velike kepice. Pečemo približno 7 minut na 180 stopinjah.

3. Kokosovi poljubčki

Sastojci:

  • 120g masla
  • 80g sladkorja
  • vanlijev sladkor
  • 1 jaje
  • 200g bele moke
  • prašak za pecivo
  • 50g kokosove moke
Kokosovi poljupci
Kokosovi poljupci

priprema: Jajce, sladkor, maslo in žlico vanilijevega sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, žličko pecilnega praška in kokosovo moko. Sestavine temeljito pregnetemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo majhne kepice. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah.

4. Orehovi kifeljčki

Sastojci:

  • 500g bele moke
  • 350g masla
  • 150g mletih orehov
  • 280g belega sladkorja
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • vanilin šećer
  • šećer za glazuru

priprema:

V posodo damo moko, razmehčano maslo, mlete orehe, sladkor, jajci, rumenjak in vanilijev sladkor. Sestavine dobro pregnetemo in gladko testo pustimo stati na hladnem približno pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo kifeljčke in jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Slastne rogljičke pečemo na 180 stopinjah približno 10 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.

Lešnikovi piškotki.
Lešnikovi piškotki.

5. Lešnikovi piškotki

Sastojci:

  • 220g masla
  • 220g sladkorja v prahu
  • 2 žumanjka
  • cimet
  • 220g mletih lešnikov
  • 400g pšenične bele moke

priprema: Zmehšano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in masi postopoma dodamo rumenjake, žličko cimeta in mlete lešnike. Proti koncu dodamo tudi moko. Testo dobro pregnetemo in za približno pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo na tanko razvaljamo in s poljubnimi modelčki oblikujemo v piškotke veselih oblik. Pečemo približno 10 minut pri 200 stopinjah.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.