성 니콜라스 축일(Nicholas Day) 또는 성 니콜라스 축일은 12월 6일에 기념되며 3세기 가톨릭 성인의 서거를 기념하는 날입니다. Miklavženje는 거의 200년 동안 슬로베니아에 뿌리를 둔 오래된 풍습입니다.
Kdo je Sveti Nikolaj – Miklavž
Sveti Nikolaj – Miklavž, njegovo ime v grščini pomeni zmaga ljudstva, je dobri mož z belo brado, palico in odet v zlata škofovska oblačila. Njegov lik sloni na pravi zgodovinski osebnosti, znani po svojih dobrih delih in solidarnosti.
Nikolaj naj bi se rodil okoli leta 240 v bogati družini. Po smrti svojih staršev je vse premoženje razdal med revne. Ljudje so ga zato opisovali kot dobrotnika in zavetnika revnih. Za duhovnika ga je navdušil njegov stric, s katerim je odraščal. Po svoji smrti – 6. decembra, je Nikolaj – Miklavž zaradi svoje dobrodelnosti postal legenda, ki je prerasla v tradicijo, kot jo poznamo še danes.
Kdaj Miklavž nosi darila
Ta sveti mož je postal zavetnik revežev in otrok, saj jih še danes kot sodnik, deli na poredne in pridne. V spremstvu parkeljnov in angelčkov otrokom nosi skromna darila. Miklavž prinaša darila v noči iz 5. na 6. december, vsako leto na isti datum.
V preteklosti so bili pridni obdarjeni s sadeži, kot so, fige, jabolka, orehi. Poredne otroke pa je pred vrati čakala šiba. Danes so njegovi darovi že skoraj enakovredni tistim, ki jih otroci dobijo za božič, šibe pa dobijo zelo redko.
Njegovi najbolj glasni spremljevalci so parklji, ki so utelešenje zla. Ti naj bi bili v poganskih časih duhovi umrlih. Vračali naj bi se med ljudi in preverjali svoje prednike ali delujejo dobro ali slabo. Gre za bitja grozljivega videza, ki pri otrocih ter tudi odraslih vzbujajo strah. Njihova naloga pa je enaka kot v preteklosti, prestrašiti otroke, da bi bili bili bolj pridni in ubogljivi. Angeli pa so simbol dobrega.
Prihod Miklavža vzbudi v nas nostalgijo za otroštvom. Tudi današnji generaciji ta praznik pomeni pričakovanje, razpoloženje in strah, ki ga sproža rožljanje verig, kar pomeni, da se je vse dobro izteklo in smo bili v tem letu pridni.
Recept: Domači parklji
재료
- 흰 밀가루 400g
- 20 g svežega kvasa
- 설탕 30g
- 2 dl mleka
- 소금
- 계란 노른자 2개
- 버터 40g
- 건포도
- vanilijev sladkor
- 레몬 껍질
지침
- V posodo stresete moko. V njej naredite jamico in vanjo nadrobite kvas. Dodate sladkor ter prelijete z mlačnim mlekom. Pustite stati deset minut, da se naredi kvasec.
- Nato dodate preostali sladkor, sol, 1 rumenjak, stopljeno maslo, vanilijev sladkor.
- Testo zgnetete, da postane gladko in ga pustite stati eno uro.
- Iz testa oblikujete parklje, ter jih položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik rdeči trak. Testo pustite vzhajati še deset minut.
- Parklje premažite s preostankom rumenjaka, ter jih pecite 30 minut na 180° C.