fbpx

Nicholas는 언제 선물을 가져 오나요-Saint Nicholas는 누구입니까

Recept za domače parklje

사진: 엔바토

Miklavžev dan ali praznik svetega Miklavža se praznuje 6. december in označuje obletnico smrti katoliškega svetnika iz tretjega stoletja. Miklavževanje je star običaj, ki je na Slovenskem zakoreninjen že skoraj 200.

Kdo je Sveti Nikolaj – Miklavž

Sveti Nikolaj – Miklavž, njegovo ime v grščini pomeni zmaga ljudstva, je dobri mož z belo brado, palico in odet v zlata škofovska oblačila. Njegov lik sloni na pravi zgodovinski osebnosti, znani po svojih dobrih delih in solidarnosti.

Nikolaj naj bi se rodil okoli leta 240 v bogati družini. Po smrti svojih staršev je vse premoženje razdal med revne. Ljudje so ga zato opisovali kot dobrotnika in zavetnika revnih. Za duhovnika ga je navdušil njegov stric, s katerim je odraščal. Po svoji smrti – 6. decembra, je Nikolaj – Miklavž zaradi svoje dobrodelnosti postal legenda, ki je prerasla v tradicijo, kot jo poznamo še danes.

Kdaj Miklavž nosi darila

Ta sveti mož je postal zavetnik revežev in otrok, saj jih še danes kot sodnik, deli na poredne in pridne. V spremstvu parkeljnov in angelčkov otrokom nosi skromna darila. Miklavž prinaša darila v noči iz 5. na 6. december, vsako leto na isti datum.

V preteklosti so bili pridni obdarjeni s sadeži, kot so, fige, jabolka, orehi. Poredne otroke pa je pred vrati čakala šiba. Danes so njegovi darovi že skoraj enakovredni tistim, ki jih otroci dobijo za božič, šibe pa dobijo zelo redko.

Njegovi najbolj glasni spremljevalci so parklji, ki so utelešenje zla. Ti naj bi bili v poganskih časih duhovi umrlih. Vračali naj bi se med ljudi in preverjali svoje prednike ali delujejo dobro ali slabo. Gre za bitja grozljivega videza, ki pri otrocih ter tudi odraslih vzbujajo strah. Njihova naloga pa je enaka kot v preteklosti, prestrašiti otroke, da bi bili bili bolj pridni in ubogljivi. Angeli pa so simbol dobrega.

Prihod Miklavža vzbudi v nas nostalgijo za otroštvom. Tudi današnji generaciji ta praznik pomeni pričakovanje, razpoloženje in strah, ki ga sproža rožljanje verig, kar pomeni, da se je vse dobro izteklo in smo bili v tem letu pridni.

Recept: Domači parklji

  • 요리법: 6 parkljev
  • 난이도: srednje zahtevno
  • 평가: ★★★★★
  • 인쇄

재료

  • 흰 밀가루 400g
  • 20 g svežega kvasa
  • 설탕 30g
  • 2 dl mleka
  • 소금
  • 계란 노른자 2개
  • 버터 40g
  • 건포도
  • vanilijev sladkor
  • 레몬 껍질

지침

  1. V posodo stresete moko. V njej naredite jamico in vanjo nadrobite kvas. Dodate sladkor ter prelijete z mlačnim mlekom. Pustite stati deset minut, da se naredi kvasec.
  2. Nato dodate preostali sladkor, sol, 1 rumenjak, stopljeno maslo, vanilijev sladkor.
  3. Testo zgnetete, da postane gladko in ga pustite stati eno uro.
  4. Iz testa oblikujete parklje, ter jih položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik rdeči trak. Testo pustite vzhajati še deset minut.
  5. Parklje premažite s preostankom rumenjaka, ter jih pecite 30 minut na 180° C.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.