FBピクセル

ニコラウスはいつプレゼントを持ってきますか - 聖ニコラウスとは誰ですか

Recept za domače parklje

写真: エンバト

ニコラスの日、または聖ニコラスの祝日は 12 月 6 日に祝われ、3 世紀のカトリック聖人の命日を記念します。ミクラヴジェニェは、スロベニアに約 200 年にわたって根付いている古い習慣です。

Kdo je Sveti Nikolaj – Miklavž

Sveti Nikolaj – Miklavž, njegovo ime v grščini pomeni zmaga ljudstva, je dobri mož z belo brado, palico in odet v zlata škofovska oblačila. Njegov lik sloni na pravi zgodovinski osebnosti, znani po svojih dobrih delih in solidarnosti.

Nikolaj naj bi se rodil okoli leta 240 v bogati družini. Po smrti svojih staršev je vse premoženje razdal med revne. Ljudje so ga zato opisovali kot dobrotnika in zavetnika revnih. Za duhovnika ga je navdušil njegov stric, s katerim je odraščal. Po svoji smrti – 6. decembra, je Nikolaj – Miklavž zaradi svoje dobrodelnosti postal legenda, ki je prerasla v tradicijo, kot jo poznamo še danes.

Kdaj Miklavž nosi darila

Ta sveti mož je postal zavetnik revežev in otrok, saj jih še danes kot sodnik, deli na poredne in pridne. V spremstvu parkeljnov in angelčkov otrokom nosi skromna darila. Miklavž prinaša darila v noči iz 5. na 6. december, vsako leto na isti datum.

V preteklosti so bili pridni obdarjeni s sadeži, kot so, fige, jabolka, orehi. Poredne otroke pa je pred vrati čakala šiba. Danes so njegovi darovi že skoraj enakovredni tistim, ki jih otroci dobijo za božič, šibe pa dobijo zelo redko.

Njegovi najbolj glasni spremljevalci so parklji, ki so utelešenje zla. Ti naj bi bili v poganskih časih duhovi umrlih. Vračali naj bi se med ljudi in preverjali svoje prednike ali delujejo dobro ali slabo. Gre za bitja grozljivega videza, ki pri otrocih ter tudi odraslih vzbujajo strah. Njihova naloga pa je enaka kot v preteklosti, prestrašiti otroke, da bi bili bili bolj pridni in ubogljivi. Angeli pa so simbol dobrega.

Prihod Miklavža vzbudi v nas nostalgijo za otroštvom. Tudi današnji generaciji ta praznik pomeni pričakovanje, razpoloženje in strah, ki ga sproža rožljanje verig, kar pomeni, da se je vse dobro izteklo in smo bili v tem letu pridni.

Recept: Domači parklji

  • 分量: 6 parkljev
  • 難易度: srednje zahtevno
  • 評価: ★★★★★
  • 印刷

食材

  • 小麦粉 400g
  • 20 g svežega kvasa
  • 砂糖 30g
  • 2 dl mleka
  • 卵黄 2個
  • バター 40g
  • レーズン
  • vanilijev sladkor
  • レモンの皮

手順

  1. V posodo stresete moko. V njej naredite jamico in vanjo nadrobite kvas. Dodate sladkor ter prelijete z mlačnim mlekom. Pustite stati deset minut, da se naredi kvasec.
  2. Nato dodate preostali sladkor, sol, 1 rumenjak, stopljeno maslo, vanilijev sladkor.
  3. Testo zgnetete, da postane gladko in ga pustite stati eno uro.
  4. Iz testa oblikujete parklje, ter jih položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik rdeči trak. Testo pustite vzhajati še deset minut.
  5. Parklje premažite s preostankom rumenjaka, ter jih pecite 30 minut na 180° C.

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。