fbpx

한밤의 태양: 이곳은 해가 "절대" 지지 않는 곳입니다.

Polnočno sonce
사진: 엔바토
Last updated:

한밤중의 태양? 왜 안 돼! 영원한 햇살을 갈망한다면, 해가 지지 않는 이곳을 방문해보세요.

Vsak izmed nas se razveseli daljših dni, ko sonce zaide šele pozno, pozno popoldan. Nekateri kraji na severu pa imajo to srečo, da so nekaj tednov letno deležni posebnega fenomena, ko sonce nikoli ne zaide – polnočno sonce. 

Norveška, Finska, Švedska in Islandija se nahajajo na severni polobli. Pozimi so tam dnevi izjemno kratki, poleti nadvse dolgi. V poletnih mesecih lahko sonce v delih Norveške, Finske in Švedske ostane nad obzorjem do 24 ur t.i. polnočno sonce. Na Islandiji ima najdaljši dan v letu približno 24 ur dnevne svetlobe, vendar sonce ne ostane nad obzorjem ves dan.

V zimskih mesecih se zgodi ravno obratno, v najsevernejših delih teh držav je le nekaj ur dnevne svetlobe. To lahko pomeni edinstveno in nepozabno potovalno izkušnjo, zlasti za tiste, ki želijo doživeti lepoto arktičnega kroga. Tudi Kanada in Aljaska imata zaradi svojih severnih zemljepisnih širin dolge poletne dneve in kratke zimske dni, v nelaterih predelih pa so prebivalci prav tako deležni polnočnega sonca.

노르웨이

Foto: Unsplash/Valentin Wallet

Del Norveške se nahaja v polarnem krogu in ponekod polnočno sonce traja dobesedno več mesecev. Na otočju Svalbard, najsevernejšem naseljenem območju v Evropi, ki leži na pol poti od Norveške celine do severnega tečaja, sonce ne zaide pod obzorje več kot štiri mesece v letu – od 10. aprila do 23. avgusta.

Na celini polnočno sonce traja najdlje na Hammerfestu, na skrajnem severu države. Tam med majem in julijem ne zaide celih 76 dni.

핀란드

Foto: Unsplash/Stian Vesterinen

V nekaterih delih Finske, tudi južno od arktičnega kroga, se sonce spusti pod obzorje le za nekaj ur ali manj. Tudi glavno mesto Helsinki ima poleti 24 ur dnevne svetlobe, saj sonce le za nekaj trenutkov zaide pod obzorje in takoj nato spet vzide. V najsevernejših delih Laponske sonce ne zaide več kot 70 dni.

V mestecu Utsjoki lahko vidite polnočno sonce od 16. maja do 27. julija, v Kilpisjärviju od 22. maja do 25. julija, v Rovaniemiju pa od 6. junija do 7. julija.

스웨덴

Foto: Unsplash/Daniela J Schwarz

Kiruna, najsevernejše mesto na Švedskem z 19.000 prebivalci, skoraj 100 dni na leto (od maja do avgusta) ne vidi sončnega zahoda. V resnici polnočno sonce traja 47 dni, vendar se je navadilo reči sto, ker tudi ostalih 53 dni nima prave noči. V večini velikih mest dan ne traja ravno 24 ur, vendar je kljub temu še vedno zelo svetlo.

Če se boste 21. junija znašli v Stockholmu, bo sonce zašlo okoli polnoči in vzšlo že okoli 4. ure zjutraj.

아이슬란드

Foto: Unsplash/Maxime Gauthier

V poletnih nočeh na Islandiji ni komarjev, a tudi ne sončnih zahodov in teme. Vsaj junija. Vse od maja naprej so noči na Islandiji zelo svetle, dan pa se podaljša v drugi polovici junija.

Otok Grimsey v polarnem krogu in mesto Akureyri ponujata najboljšo izkušnjo polnočnega sonca v tej otoški državi.

캐나다

Foto: Unsplash/Mwangi Gatheca

Nunavut je majhno mesto s približno 3000 prebivalci, ki se nahaja na skrajnem severozahodu Kanade in se nahaja približno 2 stopinji nad arktičnim krogom. Tu sonce res ne zaide 24 ur in sicer kar celih 60 dni.

Zaradi teh pojavov je Nunavut druga najbolj priljubljena turistična destinacija v Kanadi, takoj za Torontom.

Aljaska

Foto: Unsplash/Jacky Huang

Do nedavnega se je Utqiaġvik na Aljaski imenoval Barrow. Gre za največje mesto okrožja North Slope v najsevernejši ameriški državi. Point Barrow je najsevernejša točka ZDA, ki se nahaja na arktični obali – tukaj sonce od konca maja do konca julija nikoli ne zaide.

저렴한 항공편을 찾고 계십니까?

편집실에서 추천합니다 cheaptickets.com! 광범위한 항공사 및 여행 파트너 네트워크를 통해 모든 목적지로 가는 저렴한 가격의 항공편을 찾을 수 있습니다. 다음 계획을 세우세요 cheapticket.com과 함께하는 오늘의 모험.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.