fbpx

Polnočno sonce: to so kraji, kjer sonce »nikoli« ne zaide

Polnočno sonce
Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Polnočno sonce? Zakaj pa ne! Če hrepenite po večnem soncu, razmislite o obisku teh krajev, kjer sonce nikoli ne zaide.

Vsak izmed nas se razveseli daljših dni, ko sonce zaide šele pozno, pozno popoldan. Nekateri kraji na severu pa imajo to srečo, da so nekaj tednov letno deležni posebnega fenomena, ko sonce nikoli ne zaide – polnočno sonce. 

Norveška, Finska, Švedska in Islandija se nahajajo na severni polobli. Pozimi so tam dnevi izjemno kratki, poleti nadvse dolgi. V poletnih mesecih lahko sonce v delih Norveške, Finske in Švedske ostane nad obzorjem do 24 ur t.i. polnočno sonce. Na Islandiji ima najdaljši dan v letu približno 24 ur dnevne svetlobe, vendar sonce ne ostane nad obzorjem ves dan.

V zimskih mesecih se zgodi ravno obratno, v najsevernejših delih teh držav je le nekaj ur dnevne svetlobe. To lahko pomeni edinstveno in nepozabno potovalno izkušnjo, zlasti za tiste, ki želijo doživeti lepoto arktičnega kroga. Tudi Kanada in Aljaska imata zaradi svojih severnih zemljepisnih širin dolge poletne dneve in kratke zimske dni, v nelaterih predelih pa so prebivalci prav tako deležni polnočnega sonca.

Norveška

Foto: Unsplash/Valentin Wallet

Del Norveške se nahaja v polarnem krogu in ponekod polnočno sonce traja dobesedno več mesecev. Na otočju Svalbard, najsevernejšem naseljenem območju v Evropi, ki leži na pol poti od Norveške celine do severnega tečaja, sonce ne zaide pod obzorje več kot štiri mesece v letu – od 10. aprila do 23. avgusta.

Na celini polnočno sonce traja najdlje na Hammerfestu, na skrajnem severu države. Tam med majem in julijem ne zaide celih 76 dni.

Finska

Foto: Unsplash/Stian Vesterinen

V nekaterih delih Finske, tudi južno od arktičnega kroga, se sonce spusti pod obzorje le za nekaj ur ali manj. Tudi glavno mesto Helsinki ima poleti 24 ur dnevne svetlobe, saj sonce le za nekaj trenutkov zaide pod obzorje in takoj nato spet vzide. V najsevernejših delih Laponske sonce ne zaide več kot 70 dni.

V mestecu Utsjoki lahko vidite polnočno sonce od 16. maja do 27. julija, v Kilpisjärviju od 22. maja do 25. julija, v Rovaniemiju pa od 6. junija do 7. julija.

Švedska

Foto: Unsplash/Daniela J Schwarz

Kiruna, najsevernejše mesto na Švedskem z 19.000 prebivalci, skoraj 100 dni na leto (od maja do avgusta) ne vidi sončnega zahoda. V resnici polnočno sonce traja 47 dni, vendar se je navadilo reči sto, ker tudi ostalih 53 dni nima prave noči. V večini velikih mest dan ne traja ravno 24 ur, vendar je kljub temu še vedno zelo svetlo.

Če se boste 21. junija znašli v Stockholmu, bo sonce zašlo okoli polnoči in vzšlo že okoli 4. ure zjutraj.

Islandija

Foto: Unsplash/Maxime Gauthier

V poletnih nočeh na Islandiji ni komarjev, a tudi ne sončnih zahodov in teme. Vsaj junija. Vse od maja naprej so noči na Islandiji zelo svetle, dan pa se podaljša v drugi polovici junija.

Otok Grimsey v polarnem krogu in mesto Akureyri ponujata najboljšo izkušnjo polnočnega sonca v tej otoški državi.

Kanada

Foto: Unsplash/Mwangi Gatheca

Nunavut je majhno mesto s približno 3000 prebivalci, ki se nahaja na skrajnem severozahodu Kanade in se nahaja približno 2 stopinji nad arktičnim krogom. Tu sonce res ne zaide 24 ur in sicer kar celih 60 dni.

Zaradi teh pojavov je Nunavut druga najbolj priljubljena turistična destinacija v Kanadi, takoj za Torontom.

Aljaska

Foto: Unsplash/Jacky Huang

Do nedavnega se je Utqiaġvik na Aljaski imenoval Barrow. Gre za največje mesto okrožja North Slope v najsevernejši ameriški državi. Point Barrow je najsevernejša točka ZDA, ki se nahaja na arktični obali – tukaj sonce od konca maja do konca julija nikoli ne zaide.

Iščete poceni lete?

V uredništvu priporočamo cheaptickets.com! Z obsežno mrežo letalskih prevoznikov in potovalnih partnerjev boste našli neprekosljive cene za lete za vse destinacije. Načrtujte svojo naslednjo avanturo danes s cheaptickets.com.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.