fbpx

شمس منتصف الليل: هذه هي الأماكن التي لا تغيب فيها الشمس أبدًا

Polnočno sonce
الصورة: إنفاتو
Last updated:

شمس منتصف الليل؟ ولم لا! إذا كنت تتوق إلى سطوع الشمس الأبدي ، ففكر في زيارة هذه الأماكن التي لا تغرب فيها الشمس أبدًا.

Vsak izmed nas se razveseli daljših dni, ko sonce zaide šele pozno, pozno popoldan. Nekateri kraji na severu pa imajo to srečo, da so nekaj tednov letno deležni posebnega fenomena, ko sonce nikoli ne zaide – polnočno sonce. 

Norveška, Finska, Švedska in Islandija se nahajajo na severni polobli. Pozimi so tam dnevi izjemno kratki, poleti nadvse dolgi. V poletnih mesecih lahko sonce v delih Norveške, Finske in Švedske ostane nad obzorjem do 24 ur t.i. polnočno sonce. Na Islandiji ima najdaljši dan v letu približno 24 ur dnevne svetlobe, vendar sonce ne ostane nad obzorjem ves dan.

V zimskih mesecih se zgodi ravno obratno, v najsevernejših delih teh držav je le nekaj ur dnevne svetlobe. To lahko pomeni edinstveno in nepozabno potovalno izkušnjo, zlasti za tiste, ki želijo doživeti lepoto arktičnega kroga. Tudi Kanada in Aljaska imata zaradi svojih severnih zemljepisnih širin dolge poletne dneve in kratke zimske dni, v nelaterih predelih pa so prebivalci prav tako deležni polnočnega sonca.

النرويج

Foto: Unsplash/Valentin Wallet

Del Norveške se nahaja v polarnem krogu in ponekod polnočno sonce traja dobesedno več mesecev. Na otočju Svalbard, najsevernejšem naseljenem območju v Evropi, ki leži na pol poti od Norveške celine do severnega tečaja, sonce ne zaide pod obzorje več kot štiri mesece v letu – od 10. aprila do 23. avgusta.

Na celini polnočno sonce traja najdlje na Hammerfestu, na skrajnem severu države. Tam med majem in julijem ne zaide celih 76 dni.

فنلندا

Foto: Unsplash/Stian Vesterinen

V nekaterih delih Finske, tudi južno od arktičnega kroga, se sonce spusti pod obzorje le za nekaj ur ali manj. Tudi glavno mesto Helsinki ima poleti 24 ur dnevne svetlobe, saj sonce le za nekaj trenutkov zaide pod obzorje in takoj nato spet vzide. V najsevernejših delih Laponske sonce ne zaide več kot 70 dni.

V mestecu Utsjoki lahko vidite polnočno sonce od 16. maja do 27. julija, v Kilpisjärviju od 22. maja do 25. julija, v Rovaniemiju pa od 6. junija do 7. julija.

السويد

Foto: Unsplash/Daniela J Schwarz

Kiruna, najsevernejše mesto na Švedskem z 19.000 prebivalci, skoraj 100 dni na leto (od maja do avgusta) ne vidi sončnega zahoda. V resnici polnočno sonce traja 47 dni, vendar se je navadilo reči sto, ker tudi ostalih 53 dni nima prave noči. V večini velikih mest dan ne traja ravno 24 ur, vendar je kljub temu še vedno zelo svetlo.

Če se boste 21. junija znašli v Stockholmu, bo sonce zašlo okoli polnoči in vzšlo že okoli 4. ure zjutraj.

أيسلندا

Foto: Unsplash/Maxime Gauthier

V poletnih nočeh na Islandiji ni komarjev, a tudi ne sončnih zahodov in teme. Vsaj junija. Vse od maja naprej so noči na Islandiji zelo svetle, dan pa se podaljša v drugi polovici junija.

Otok Grimsey v polarnem krogu in mesto Akureyri ponujata najboljšo izkušnjo polnočnega sonca v tej otoški državi.

كندا

الصورة: أونسبلاش/موانجي جاتيكا

Nunavut je majhno mesto s približno 3000 prebivalci, ki se nahaja na skrajnem severozahodu Kanade in se nahaja približno 2 stopinji nad arktičnim krogom. Tu sonce res ne zaide 24 ur in sicer kar celih 60 dni.

Zaradi teh pojavov je Nunavut druga najbolj priljubljena turistična destinacija v Kanadi, takoj za Torontom.

Aljaska

Foto: Unsplash/Jacky Huang

Do nedavnega se je Utqiaġvik na Aljaski imenoval Barrow. Gre za največje mesto okrožja North Slope v najsevernejši ameriški državi. Point Barrow je najsevernejša točka ZDA, ki se nahaja na arktični obali – tukaj sonce od konca maja do konca julija nikoli ne zaide.

تبحث عن رحلات طيران رخيصة؟

نوصي به في مكتب التحرير cheaptickets.com! مع شبكة واسعة من شركات الطيران وشركاء السفر ، ستجد أسعارًا لا تقبل المنافسة على الرحلات إلى جميع الوجهات. خطط لخطتك التالية مغامرة اليوم مع cheaptickets.com.

معكم منذ 2004

من سنة 2004 نحن نبحث في الاتجاهات الحضرية ونبلغ مجتمع المتابعين لدينا يوميًا بأحدث ما في نمط الحياة والسفر والأناقة والمنتجات التي تلهم بشغف. اعتبارًا من عام 2023 ، نقدم محتوى باللغات العالمية الرئيسية.