fbpx

午夜太阳:这些是太阳“永不”落山的地方

Polnočno sonce
照片:envato
Last updated:

午夜太阳?为什么不!如果您渴望永远的阳光,可以考虑参观这些日不落的地方。

Vsak izmed nas se razveseli daljših dni, ko sonce zaide šele pozno, pozno popoldan. Nekateri kraji na severu pa imajo to srečo, da so nekaj tednov letno deležni posebnega fenomena, ko sonce nikoli ne zaide – polnočno sonce. 

Norveška, Finska, Švedska in Islandija se nahajajo na severni polobli. Pozimi so tam dnevi izjemno kratki, poleti nadvse dolgi. V poletnih mesecih lahko sonce v delih Norveške, Finske in Švedske ostane nad obzorjem do 24 ur t.i. polnočno sonce. Na Islandiji ima najdaljši dan v letu približno 24 ur dnevne svetlobe, vendar sonce ne ostane nad obzorjem ves dan.

V zimskih mesecih se zgodi ravno obratno, v najsevernejših delih teh držav je le nekaj ur dnevne svetlobe. To lahko pomeni edinstveno in nepozabno potovalno izkušnjo, zlasti za tiste, ki želijo doživeti lepoto arktičnega kroga. Tudi Kanada in Aljaska imata zaradi svojih severnih zemljepisnih širin dolge poletne dneve in kratke zimske dni, v nelaterih predelih pa so prebivalci prav tako deležni polnočnega sonca.

挪威

Foto: Unsplash/Valentin Wallet

Del Norveške se nahaja v polarnem krogu in ponekod polnočno sonce traja dobesedno več mesecev. Na otočju Svalbard, najsevernejšem naseljenem območju v Evropi, ki leži na pol poti od Norveške celine do severnega tečaja, sonce ne zaide pod obzorje več kot štiri mesece v letu – od 10. aprila do 23. avgusta.

Na celini polnočno sonce traja najdlje na Hammerfestu, na skrajnem severu države. Tam med majem in julijem ne zaide celih 76 dni.

芬兰

Foto: Unsplash/Stian Vesterinen

V nekaterih delih Finske, tudi južno od arktičnega kroga, se sonce spusti pod obzorje le za nekaj ur ali manj. Tudi glavno mesto Helsinki ima poleti 24 ur dnevne svetlobe, saj sonce le za nekaj trenutkov zaide pod obzorje in takoj nato spet vzide. V najsevernejših delih Laponske sonce ne zaide več kot 70 dni.

V mestecu Utsjoki lahko vidite polnočno sonce od 16. maja do 27. julija, v Kilpisjärviju od 22. maja do 25. julija, v Rovaniemiju pa od 6. junija do 7. julija.

瑞典

Foto: Unsplash/Daniela J Schwarz

Kiruna, najsevernejše mesto na Švedskem z 19.000 prebivalci, skoraj 100 dni na leto (od maja do avgusta) ne vidi sončnega zahoda. V resnici polnočno sonce traja 47 dni, vendar se je navadilo reči sto, ker tudi ostalih 53 dni nima prave noči. V večini velikih mest dan ne traja ravno 24 ur, vendar je kljub temu še vedno zelo svetlo.

Če se boste 21. junija znašli v Stockholmu, bo sonce zašlo okoli polnoči in vzšlo že okoli 4. ure zjutraj.

冰岛

Foto: Unsplash/Maxime Gauthier

V poletnih nočeh na Islandiji ni komarjev, a tudi ne sončnih zahodov in teme. Vsaj junija. Vse od maja naprej so noči na Islandiji zelo svetle, dan pa se podaljša v drugi polovici junija.

Otok Grimsey v polarnem krogu in mesto Akureyri ponujata najboljšo izkušnjo polnočnega sonca v tej otoški državi.

加拿大

Foto: Unsplash/Mwangi Gatheca

Nunavut je majhno mesto s približno 3000 prebivalci, ki se nahaja na skrajnem severozahodu Kanade in se nahaja približno 2 stopinji nad arktičnim krogom. Tu sonce res ne zaide 24 ur in sicer kar celih 60 dni.

Zaradi teh pojavov je Nunavut druga najbolj priljubljena turistična destinacija v Kanadi, takoj za Torontom.

Aljaska

Foto: Unsplash/Jacky Huang

Do nedavnega se je Utqiaġvik na Aljaski imenoval Barrow. Gre za največje mesto okrožja North Slope v najsevernejši ameriški državi. Point Barrow je najsevernejša točka ZDA, ki se nahaja na arktični obali – tukaj sonce od konca maja do konca julija nikoli ne zaide.

寻找廉价航班?

我们在编辑部推荐它 cheaptickets.com网站!凭借广泛的航空公司和旅行合作伙伴网络,您会发现飞往所有目的地的航班价格无与伦比。计划你的下一个 立即与 cheaptickets.com 一起冒险.

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。