요리, 베이킹, 재가열을 위해 독립형 오븐을 자주 사용하시나요? 올바르게 조리하기 위해 어떤 음식에 주의해야 하는지, 어떤 음식을 전자레인지에 전혀 데우지 말아야 하는지 알고 있나요?
V marsikaterem gospodinjstvu je mikrovalovna pečica pomemben del gospodinjskih aparatov. Čeprav je namenjena pogrevanju hrane in hitremu kuhanju, obstajajo določena živila, ki jih v njej nikoli ne smete pogrevati.
닭
Piščanec je glavni krivec za širjenje salmonele, še posebej, če ni pravilno kuhan! Ko kuhate kos surovega piščanca v mikrovalovni pečici, so možnosti za enakomerno in temeljito kuhanje zelo majhne, zaradi česar obstaja potencialna nevarnost okužbe z bakterijami.
Enako lahko rečemo za druge kose surovega mesa. Najbolje je, da meso temeljito pečete na neposrednem ognju, v ponvi, na žaru ali v pečici.
Paradižnik in paradižnikova omaka
Tako kot kuhana jajca lahko tudi paradižnik povzroči veliko zmešnjavo, če preživi preveč časa v mikrovalovni pečici.
Zaradi vsebnosti tekočine v omaki iz svežega paradižnika in testenin se zaradi povečanega pritiska nastanejo mehurčki, zaradi česar je mikrovalovna pečica prekrita z rdečimi madeži.
Kuhana jajca
Ko segrevate kuhana jajca v mikrovalovni pečici, se iz molekul vode nabere para, ki povzroči dvig tlaka. Ker imajo jajca tanko membrano in lupino, niso sposobna prenesti vsega tega pritiska, zaradi česar lahko jajce eksplodira v mikrovalovni pečici ali ob prvem ugrizu.
Predelano meso
Za začetek predelano meso ni najbolj zdravo živilo, saj vsebuje velike količine soli, aditivov, kemikalij in konzervansov. Če dodate mikrovalovno sevanje, se lahko poveča raven holesterola, kar lahko povzroči težave s srcem. Najvarnejši način pogrevanja je na žaru ali na štedilniku.
당근
Čeprav lahko korenje kuhamo in pogrejemo v mikrovalovni pečici, je lahko surovo korenje potencialno nevarno. Če ni dobro oprano in je na njem ostala umazanija, lahko minerali iz zemlje povzročijo iskre v mikrovalovni pečici. Če se to dogaja pogosto, lahko resno poškoduje vašo mikrovalovno pečico.
Čili
Čili paprika, še posebej zelo pekoča, vsebuje visoko vsebnost kapsaicina, ki je lahko zelo vnetljiv. Ko je kapsaicin izpostavljen elektromagnetnim valovanjem v mikrovalovni pečici, začne izhlapevati in se lahko vname! Ogenj in dim, ki izhajata iz mikrovalovne pečice, lahko povzročita draženje kože in opekline.