Ah, Gordon Ramsay. Boze, kritische en meedogenloze Gordon Ramsay. Als er iemand is naar wie je moet luisteren als het om een restaurantmaaltijd gaat, dan is het wel een beroemde Schotse chef-kok die geen haar op zijn tong heeft. En wat zijn de drie gouden regels van Ramsay die je in een restaurant moet volgen?
Ne naročajte ‘dnevnih specialitet’.
Gordon Ramsay pravi, da so ‘specialitete’ tam zato, da se čim prej pojejo. Če je na meniju 10 specialitet, to niso specialitete. Kombinacija nenavadnih sestavin, ki jih še nikoli niste videli v skupaj? To je najbrž zato, ker se mora kuhinja teh sestavin nekako znebiti in je nekdo kuharju naročil, naj uporabi domišljijo.
Ne naročajte ‘najboljše pri nas’.
Tudi beseda najboljše je lahko zavajajoča. Na menijih se pogosto znajdejo jedi s pridevniki ‘znani’, ‘najboljši’ itd., a kdo lahko to zares trdi?
LEES VERDER: RECEPT: VEGANSKI MANGOV SLADOLED, KOŠČEK NEBES
Najboljše vino za najnižjo ceno
Ramsay pravi, da moramo stremeti k temu, da dobimo najboljše vino za najnižjo ceno. Sommelier nam lahko priporoča vina, vedno pa vprašajmo za ceno. Če je cena steklenice pod 30 evrov, potem nikar ne oklevajmo.
Kaj je tisto, kar nas Ramsay želi naučiti? Ne bodimo naivni in ne bodo nam spraznili žepov. Zato se nikar ne zaletite in naročajte le znane chefove specialitete, ki jih kombinirate s steklenico rdečega vina, ki ga naročite, še preden sommelierju uspe prebrati ime na nalepki steklenice.