fbpx

6 dingen die je nog niet wist over champagne

Šampanjec

U herinnert zich waarschijnlijk niet meer de eerste keer dat u champagne proefde. Maar je herinnert je zeker de verleidelijke smaak die je ervan overtuigde dat het niet voor niets bij speciale gelegenheden wordt gedronken. Champagne siert feestelijk versierde tafels, wordt gebruikt om te proosten op successen en om verjaardagen te vieren. Het is onmogelijk om het te weerstaan, omdat de smaak verleidelijk en magisch is.

Razkrivamo 6 stvari, ki jih niste vedeli o šampanjcu.

1. Šampanjec, ki je nastal v 19. stoletju, ni imel niti približno takšnega okusa, kot ga ima danes.

V 19. stoletju je imel šampanjec sladek okus, podoben sirupu. Ko ga je Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot začela izvažati v Anglijo, je odkrila, da imajo Angleži raje suh kot sladek šampanjec. Začeli so izdelovati dve vrsti šampanjca: sladkega in suhega oziroma ”z angleškim okusom”, kot ga poznamo še danes.

2. Okus je odvisen od postrežbe – za pravo izkušnjo je treba šampanjec piti iz kozarcev za vino.

Čeprav za šampanjec večinoma uporabljamo posebne kozarce, je za najpristnejšo izkušnjo priporočljivo uporabiti kozarce za vino. S tem boste preprečili, da vanj pomolite svoj nos.

3. Ko kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico iz kleti.

Kakovost šampanjca upada, če je izpostavljen luči, zato ni priporočljivo kupiti steklenice s police. Če kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico, ki jo hranijo v kleti. S tem boste dobili, za kar ste plačali.

LEES VERDER: Champagne of mousserende wijn voor de eerste dag van het jaar

4. Šampanjca ne smete predolgo hraniti, preden ga odprete.

Pogosto velja prepričanje, da je šampanjec boljši, če je starejši. A to ne drži za vse vrste šampanjca. Večinoma je za pitje pripravljen takoj, zato ni treba čakati na pravo priložnost. Danes zvečer je že lahko prava priložnost, da ga pijete.

Zapeljiv šampanjec
Zapeljiv šampanjec

5. Šampanjca ne shranjujte v hladilniku.

V hladilniku ga hranite le kratek čas. Bolje je, da ga shranjujete v omari, kjer je dovolj hladno. Naj bo steklenica dobro zaprta, da se vonj šampanjca ne meša z drugimi vonji.

6. Najboljši šampanjec nastane na toplih in suhih območjih.

Vroča in dolga poletja niso najboljši znak za naš planet, so pa koristna za šampanjec. Toplota namreč uravnava sladkor, suho vreme pa omogoča, da je grozdje polnejšega okusa.

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.